Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Oneindig Noord-Holland gaat op date

Klaar met dates waarop eindeloos wordt gezwamd, gezwetst en gezeverd? Komende maanden kan je bij het Westfries Museum terecht voor een blind date waar je zeker een goed verhaal aan zal overhouden. Goede afloop niet gegarandeerd, maar je wordt er zeker een ervaring rijker van.

Het is donker in de achttiende-eeuwse stijlkamer van het Westfries Museum, waar ik vandaag mijn eerste blind date heb. Ik ga voorzichtig zitten aan de tafel in het midden van de kamer. Aan de overzijde van de tafel worden twee mannen uitgelicht. Een van hen twee ga ik vandaag beter leren kennen. Wie mijn date is, verrast me. Het is niet de trotse man met de modieuze pruik, die me aankijkt. Het is de persoon naast hem, die links naast hem staat. Als ik comfortabel zit, begint mijn blind date zich aan me voor te stellen.

Mijn date lijkt aan de jonge kant, een tiener nog, maar is tot mijn verbazing zelfs een paar jaar ouder dan ik. Als hij over zichzelf vertelt en het leven dat hij tot nu toe heeft geleid, ben ik onder de indruk. Hij heeft al op jonge leeftijd veel van de wereld gezien, voordat hij in Hoorn kwam te wonen. Behangen met parels en zilveren sieraden en gekleed in een outfit naar de laatste mode lijkt hij een goed leven te leiden in de historische havenstad. Uit zijn blik naar de man naast hem is bewondering en waardering af te lezen.

Uit zijn openhartige verhaal wordt duidelijk dat het beeld van hem rooskleuriger is dan de werkelijkheid. De verstandhouding met de man naast hem heeft de loop van zijn leven in grote mate bepaald. Als ik na afloop de kamer verlaat, heb ik mijn blind date een stuk beter leren kennen. Het is een verhaal, dat ik niet alleen op basis van zijn afbeelding had kunnen gissen. Veel weet hij nog niet van mij en dat zal ook niet gebeuren. Met een onverzadigd gevoel – ik had er nog veel meer over willen horen – verlaat ik het vertrek. Ik neem zijn verhaal mee om met de mensen om me heen te delen.

Annemarie Pothaar (Westfries Museum) bespreekt met Inge Molenaar (Oneindig Noord-Holland) hoe de date verliep. Foto: Westfries Museum.

Ook op date?

 Wil je ook op blind date? In het Westfries Museum sta je oog in oog met de geschiedenis via een spannende date. Het museum zorgt elke donderdag voor een bijzondere ontmoeting met een historisch personage. Met wie je een afspraak hebt, blijft geheim tot je de speciale datingroom betreedt. Reserveer hier voor een bijzondere date.

Voor meer informatie, zie de activiteit ‘Blind date in het Westfries Museum‘.

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 24/08/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.