Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuw Archeologisch minimuseum ‘De Waterwolf’

Vrijdag 14 augustus was het zover: de eerste contouren van het Archeologisch minimuseum 'De Waterwolf' waren zichtbaar. Op het terrein van de Breek komt het bijzondere gebouwtje met vondsten van het verdronken dorp Etersheim. Daarnaast informatie over de versterking van de IJsselmeerdijken. Het minimuseum komt voort uit de samenwerking van Stichting Etersheimerbraak, Alliantie IJsselmeerdijken, gemeente Edam-Volendam en de Provincie Noord-Holland. In oktober wordt de vlag in top verwacht.

In het minimuseum worden straks veel archeologische vondsten van het verdronken dorp Etersheim en andere delen van de dijk tentoongesteld. Het dorp is tussen het jaar 800 en 1000 ontstaan als nederzetting aan een stroompje dat uitmondde in het Almere, de verre voorloper van het IJsselmeer. De naam Etersheim betekende mogelijk ‘uiterste woonplaats’: een dorp aan de rand van de bewoonde wereld.

Foto: Yvonne Jonkman

Het nieuwe archeologisch minimuseum ‘De Waterwolf’ zal ook informatie geven over de versterking van de IJsselmeerdijken. Het museum komt voort uit de samenwerking van Stichting Etersheimerbraak, Alliantie IJsselmeerdijken, gemeente Edam-Volendam en de Provincie Noord-Holland. Het zal beheerd gaan worden door vrijwilligers van de Stichting Etersheimerbraak. In oktober wordt de vlag in top verwacht. De officiële opening zal waarschijnlijk plaatsvinden in januari 2021.

Foto: Yvonne Jonkman

Archeologisch onderzoek in Etersheim

Er zijn verschillende video’s gemaakt over het archeologisch onderzoek dat de laatste maanden is gedaan in Etersheim, zowel op het land als in het water. Kijk voor meer archeologie video’s op de website van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier – De Alliantie Markermeerdijken.

Op de plek waar het minimuseum komt zijn er ook veel andere dingen te doen. Dat is te vinden op de site van Etersheimerbraak onder activiteiten.

Bronnen: Provincie Noord-Holland, Stichting Etersheimerbraak , Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier – De Alliantie Markermeerdijken.

Publicatiedatum: 21/08/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.