Ode aan een Amsterdammer

Tot en met 27 augustus is Dutch National Portrait Gallery te gast in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam met de tentoonstelling 'Ode aan een Amsterdammer'. Circa zeventig geschilderde, getekende en gefotografeerde portretten van Amsterdammers geven een beeld van het veelzijdige karakter van de stad, van zijn bewoners en van zijn kunstenaars. De portretten zijn gemaakt door kunstenaars met een binding met de stad.

Book 2 min

Sander Troelstra – portret Cor Jaring

Sander Troelstra (1976) kwam na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Fotoacademie in contact met fotograaf Cor Jaring. Dit was via het PS Camera project, waarbij jonge fotografen werken met analoge camera’s van ‘oude meesters’. Met Jaring’s camera begon Troelstra eerst in cafés in Glasgow te fotograferen. Daarna zocht hij Jaring op en ontstond er een vriendschap tussen de twee fotografen. Sander Troelstra fotografeerde Cor Jaring over een periode van twee en een half jaar, tot de dood van Jaring eind 2013. Met deze serie portretten won Troelstra een Zilveren Camera-prijs. In 2015 heeft Sander in Huis Marseille de tentoonstelling ‘Cor Was Hier’ samengesteld, waarbij foto’s van Jaring met de portretten van Troelstra werden gecombineerd. Bijbehorend boek ‘Cor Was Hier’ is vormgegeven door Heijdens Karwei.

Sander Troelstra, Portret van Cor Jaring, foto via Het Scheepvaartmuseum.

Cor Jaring – Portret van een ruimenspuiter

Als kleine jongen zat hij op de stang van de fiets van zijn vader. Op weg naar de Amsterdamse haven, waar pa werkte. Cor Jaring (1936) heeft het leven in de haven van jongs af aan van dichtbij meegemaakt. In militaire dienst kwam Jaring voor het eerst in aanraking met fotografie. Na zijn diensttijd nam hij, noodgedwongen, allerlei baantjes aan in de haven. Welk baantje hij ook had, zijn fototoestel was nooit ver weg. Jaring fotografeerde de Amsterdamse haven als plek van menselijke arbeid. Het stereotiepe beeld van de haven waar werk en bedrijvigheid zichtbaar waren, heeft zich langzaam maar zeker aan het oog onttrokken. De Amsterdamse haven van nu is clean en efficiënt. Cor Jaring heeft als geen ander het leven in de ‘haven van toen’, van binnenuit vastgelegd en zo een uniek tijdsdocument geschapen.

Cor Jaring, Portret van een ruimenspuiter, foto via Het Scheepvaartmuseum.

Bezoekersinformatie

De tentoonstelling is t/m 27 augustus (dagelijks van 09:00 – 17:00 uur) te bezichtigen in Het Scheepvaartmuseum en voor iedereen gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie ook op de website van Dutch National Portrait Gallery.

Bron: Het Scheepvaartmuseum

Publicatiedatum: 12/08/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN