Noord-Hollands Archief trakteert inwoners van Haarlem op taart voor 777ste verjaardag

Op 23 november viert Haarlem zijn 777ste verjaardag. Het Noord-Hollands Archief viert deze dag met taart voor de inwoners van Haarlem, een nieuwe tentoonstelling over de Vlaamse migratie naar Haarlem van 1578-1630, en een feestelijke bijeenkomst.

Book 2 min

Het is op 23 november 777 jaar geleden dat graaf Willem II van Holland aan de inwoners van Haarlem stadsrechten verleende. Ter gelegenheid van deze bijzondere dag zijn de stadsrechten de hele dag in de Janskerk, de publiekslocatie van het Noord-Hollands Archief (NHA), te bekijken.

Om de verjaardag te vieren vindt er van 10.00 tot 11.00 uur een feestelijke bijeenkomst plaats met een toespraak door Jos Wienen, burgemeester van Haarlem. Hij ontvangt dan ook de onlangs gereedgekomen inventaris van het archief van het Gemeentebestuur van Haarlem van 1813-1957, uit handen van gemeentearchivaris Klaartje Pompe.

Janskerk. Beeld: Noord-Hollands Archief.

Opening tentoonstelling ‘Vlaams Haarlem’

De inwoners van Haarlem zijn van harte uitgenodigd om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn, die plaats zal vinden in de Commandeurszaal, te midden van de nieuwe tentoonstelling ‘Vlaams Haarlem. Vlaamse migratie naar Haarlem van 1578-1630’. Deze tentoonstelling is de tegenhanger van de actuele tentoonstelling ‘Nieuwkomers’ van het Frans Hals Museum, die bekende nieuwkomers in Haarlem uit diezelfde periode uitlicht. Het Noord-Hollands Archief en het Frans Hals Museum werken in het kader van beide tentoonstellingen samen om de verbintenis te versterken tussen de geschiedenis en de kunstcollectie van Haarlem en de inwoners en bezoekers van de stad.

Kaart Haarlem 1578 (na stadsbrand), gemaakt door T. Thomasz. & J. van Doetecum. Beeld: Noord-Hollands Archief.

Het project ‘Wat breng je mee?’ is hiervan onderdeel. Bezoekers van beide tentoonstellingen krijgen in de tentoonstelling de vraag wat zij als nieuwe inwoner hebben meegenomen of zouden meenemen. Deze reacties worden verzameld en bij het Noord-Hollands Archief bewaard. De eerste inzendingen uit het Frans Hals Museum worden tijdens de bijeenkomst door Lidewij de Koekkoek, directeur van het Frans Hals Museum, overhandigd aan Jos Wienen en Willeke de Groot, directeur van het NHA. Dit vormt het startsein voor de nieuwe tentoonstelling van het Noord-Hollands Archief.

Stadsrechten Haarlem. Beeld: Noord-Hollands Archief.

Taart voor de inwoners van Haarlem

Na de feestelijke bijeenkomst zijn alle inwoners van Haarlem van harte uitgenodigd voor een stuk taart en een kopje koffie in het Archiefcafé, zolang de voorraad strekt. Wil je verzekerd zijn van een plekje bij de bijeenkomst van 10.00-11.00 uur, meld je dan aan via communicatie@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. ‘verjaardag’. Voor een bezoek aan de stadsrechten en een stukje taart vanaf 11.00 uur is geen aanmelding nodig.

De taart uit 2018. Beeld: Noord-Hollands Archief.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 17/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN