Nijmegen krijgt grootste archeologische depot

De bouw van het nieuwe archeologisch depot Nijmegen en Gelderland is begonnen. Het bestaande depot wordt uitgebreid met nieuwbouw. De bodemschatten krijgen in één gezamenlijk depot de aandacht die ze verdienen. Daarmee ontstaat de grootste archeologische schatkamer van Nederland.

Book 1 min

De goden speelden overal in het leven van Romeinen een rol. Bij liefde, oorlog en goede oogsten. Maar ook bij bouwen. Dus als je een groots archeologisch depot maakt om de opgegraven stukken van de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen te beschermen tegen de tand des tijds, dan kan het geen kwaad een beetje hulp te vragen.

Archeologen, bouwers van aannemer Giesbers en medewerkers van de provincie, het Valkhof Museum en de lokale overheid brachten daarom bij de Nieuwe Dukenburgseweg 21 een op de Romeinse goden geïnspireerd bouwoffer.

Bouwoffer

Al vanaf de prehistorie, maar vooral vanaf de Romeinse tijd, is het gebruik bekend om bij de bouw of in ingebruikname van een huis of ander bouwwerk een bouwoffer te brengen om de goden gunstig te stemmen.

Het fenomeen – door archeologen ook wel bouwdepot genoemd – is aangegrepen om het begin van de nieuwbouw te markeren. Verschillende voorwerpen zijn in een kuil geplaatst, waaronder een 3D schaalmodel en een 20ste-eeuwse blauwe kom, die verwijst naar een bijzondere glazen blauwe kom die in de buurt bij archeologisch onderzoek is aangetroffen. Een munt uit 2023 helpt toekomstige archeologen bij de datering.

Foto: Impressie van het nieuwe archeologisch depot Nijmegen en Gelderland.

Giesbers bouwer, Diederendirrix architect

Het bedrijf Giesbers in Wijchen verzorgt de ontwikkeling en bouw van de uitbreiding van het depot, naar een ontwerp van architectenbureau Diederendirrix. Als alles volgens plan verloopt, zal het gebouw er tegen de zomer van 2024 staan.

Bronnen: Monumentaal en Gemeente Nijmegen

Publicatiedatum: 05/11/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN