Nieuwe podcast over de Amsterdamse geschiedenis

Het maandblad Ons Amsterdam heeft onlangs een nieuwe podcast gelanceerd, waarin zij in gesprek gaan met de auteurs van het blad. Want over de verhalen die zij schrijven valt vaak nog veel meer te vertellen dan zij in de pagina's van het blad kwijt kunnen. De podcast is te luisteren via Spotify en Soundcloud.

Book 2 min

Abraham Titsingh en de corruptie in het chirurgijnsgilde

Achter de gemoedelijke schilderijen van het chirurgijnsgilde ging een wereld van corruptie en onderlinge strijd schuil. De overlieden trakteerden zichzelf bijvoorbeeld op rijtuigen ten koste van het weduwenfonds. Abraham Titsingh, net als zijn vader chirurgijn, probeerde in de 18de eeuw het tij te keren. Beunhazen, aderlaters en barbiers gooide hij uit het gilde. Maar in zijn tomeloze ijver kreeg Titsingh het al snel met zijn gildebroeders aan de stok.Hoofdredacteur Koen Kleijn vertelt erover naar aanleiding van zijn artikel in ons maartnummer.

Luister hier de eerste aflevering van maart 2023 op Spotify.

De nieuwe overlieden van het chirurgijnscollege. Van links naar rechts: A. Vermey, Cornelis van der Swed, Johannes de Bruyn, Willem Monnikhof, Wichard van Wesik en Abraham Titsingh. In het portretje Willem Roëll. Schilderij uit 1732 door Jan Maurits Quinkhard, Amsterdam Museum.

De strijd om de onderdoorgang van het Rijksmuseum

Wel of geen fietspassage? Daarover werd in aanloop naar de heropening van het gerestaureerde Rijkmuseum in 2013 fel getwist. Opeenvolgende museumdirecteuren zagen de passage het liefst omgetoverd tot monumentale ingang. Buurtbewoners en verkeersdeelnemers streden juist om het behoud van de onderdoorgang. De discussie over het gebruik van deze ruimte is nog ouder dan het gebouw zelf. Auto’s werden dan wel verboden in 1931, maar voor fietsers zou de passage toegankelijk blijven. Fred Feddes vertelt over de strijd, waarover hij schreef in ons aprilnummer.

Luister hier de tweede aflevering van april 2023 op Spotify.

Stadhouderskade 42, Rijksmuseum, auto’s rijden door de doorgang onder het museum. . Foto: Polygoon. Stadsarchief Amsterdam, Archief van het Dagblad Het Vrije Volk en rechtsvoorganger: foto’s, Afbeeldingsbestand: .

Hou de website van Ons Amsterdam in de gaten voor nieuwe afleveringen.

Omslagfoto: De ‘Salon du Pathéphone’ in de Reguliersbreestraat te Amsterdam in 1914, waar men voor 5 cent uit 2000 nummers een lied ten gehore kon krijgen. Beeld via Ons Amsterdam (Geheugen van Nederland / Spaarnestad Photo).

Publicatiedatum: 19/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN