Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dag van het Kasteel: Upstairs/Downstairs

Op Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023, is het opnieuw tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie van Dag van het Kasteel heeft als thema: Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

Hoewel kasteel personeel natuurlijk overal in een kasteel aanwezig was zijn er een aantal plekken en ruimtes meer verbonden aan het personeel dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan de keukens en koetshuizen van kastelen en buitenplaatsen. Deze ruimtes waren belangrijke werkplaatsen van het personeel waar de werkgevers zich vrijwel nooit hoefden te begeven.

Het personeel had dus vaak een heel “eigen” gedeelte van het huis. Zo hadden ze op veel locaties eigen slaapvertrekken zodat zij altijd dicht bij hun werkgevers in de buurt waren. Naast de vaak bekende eigenaren van het kasteel of de buitenplaats woonden er dus ook nog verschillende andere mensen in het gebouw die allemaal hun eigen leven leidde en eigen verhaal hebben. Op www.dagvanhetkasteel.nl lees je verhalen over de relaties tussen het personeel en eigenaren van kastelen en de belangrijke rol die het personeel tot in de twintigste eeuw speelde.

Kastelen in Noord-Holland

Deelnemende kastelen en buitenplaatsen in Noord-Holland zijn: Chateau Marquette (Heemskerk), Huis Barnaart (Haarlem), Buitenplaats Beeckestijn (Velsen-Zuid) en Rijksmuseum Muiderslot (Muiden). Kijk voor meer informatie op de website van Dag van het Kasteel.

Publiek kiest het meest romantische kasteel van Nederland

Dit jaar reiken stichting Dag van het Kasteel en de Vriendenloterij voor het eerst samen een publieksprijs uit voor het ‘Meest romantische kasteel van Nederland’. Alle kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en paleizen in Nederland zijn welkom om mee te dingen naar deze bijzondere prijs. Het kasteel dat de meeste stemmen krijgt van het publiek wint een prijs van €15.000. Niet alleen de deelnemende kastelen maken kans op een prijs: onder het publiek wordt ook een prijs verloot. Je stem uitbrengen kan via www.kastelenverkiezing.nl. De winnaar maakt kans op een verblijf in één van Nederlands mooiste kastelen, inclusief diner.

Met deze verkiezing willen we aandacht geven aan al die prachtige, romantische kastelen, buitenplaatsen en landgoederen die Nederland rijk is. Luxueus ingerichte interieurs, weelderige tuinen en weidse parken, wie droomt er niet weg bij dit historisch erfgoed? Het publiek heeft keuze uit meer dan 80 kastelen.

Publicatiedatum: 18/04/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.