Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe bijschrijvingen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed

Er kan wederom een aantal vormen van immaterieel erfgoed bijgeschreven worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het betreft deze keer onder andere een cluster van tien kortebaandraverijen. Daarnaast kunnen binnenkort ook de Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden en de Levende Nederlandse folkloredans worden bijgeschreven.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat na deze nieuwe bijschrijvingen bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken. Met de bijschrijving in de Inventaris laten de gemeenschappen zien, dat ze bezig zijn met de borging van hun immaterieel erfgoed en werken ze aan de zichtbaarheid ervan.

Cluster Kortebaandraverijen

Een kortebaan draverij is een wedstrijd waarbij paarden, die voor een licht karretje (sulky) zijn gespannen, zo hard mogelijk draven. In de sulky zit de pikeur. De paarden draven in tweetallen beurtelings in de linker- en rechterbaan tegen elkaar over een recht stuk weg van ongeveer 300 meter. Het paard dat het eerst twee ritten wint, gaat door naar de volgende ronde (omloop). Voor het begin van elke omloop wedt het publiek welk paard zal winnen.

De kortebaandraverijen vinden vooral in het westen van het land plaats. Nadat er de afgelopen jaren al een aantal individuele draverijen waren bijgeschreven in de Inventaris, hebben nu ook tien andere draverijen een borgingsplan opgesteld om hun erfgoed te borgen. De verschillende draverijen zullen gezamenlijk één cluster vormen in de Inventaris.

De draverijen die bijgeschreven kunnen worden zijn: Harddraverij Lisse en omstreken, Najaarsfeesten en Kortebaan Hillegom, Kortebaandraverij IJmuiden, Kortebaandraverij Santpoort, Kortebaandraverij Nootdorp, Kortebaandraverij Hoofddorp, Kortebaandraverij Heemskerk, Kortebaandraverij Assendelft, Harddraverij Warmond en Harddraverij Venhuizen.

Matthäuspassion door de Nederlandse Bachvereniging in de Grote Kerk Naarden

De ‘Matthäus in Naarden’ is, tijdens de week voor Pasen, een jaarlijks ritueel van bezinning en voor velen een familietraditie. De Nederlandse Bachvereniging en de Stichting Grote Kerk Naarden willen, als initiatiefnemers van deze voordracht, de traditie borgen en in ontwikkeling houden voor toekomstige generaties.

Levende Nederlandse Folkloredans

De Stichting Levende Folklore heeft deze voordracht ingediend, omdat zij de Nederlandse Folklore dans (volksdans) willen borgen voor de toekomst. Levende Nederlandse folkloredansen zijn gezelschapsdansen in (streek)kostuums op traditionele muziek, die in sommige gevallen voorzien zijn van nieuwe choreografieën. De gemeenschap is zich bewust dat het, om dit erfgoed te borgen, van belang is dat de dynamiek in de folklore dans geactiveerd wordt; vandaar de toevoeging ‘levende’ in de naam van het erfgoed.

Bron: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

 

Publicatiedatum: 28/12/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.