Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe aanwinst voor Bakkerijmuseum Medemblik

Onlangs heeft Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik een bijzondere bodemvondst verworven. Een uniek object uit Amsterdam: een suikervormpje van Bartiméus uit de 17e eeuw.

Bartiméus wordt in het evangelie naar Marcus (10:46-52) genoemd als de blinde bedelaar die Jezus aanriep en daarop door Hem genezen werd. Op de plantages van Suriname werd de suiker geproduceerd door tot slaaf gemaakten en geïmporteerd naar Nederland. De verwerking van de suiker gebeurde in de 17e eeuw vooral in Amsterdam, waar toen minimaal 65 suikerbakkerijen waren die tafelsuiker produceerden uit suikerriet. Waarschijnlijk komt de vorm uit een van deze bakkerijen.

Winkeliers in koloniale waren verkochten de suiker vervolgens aan klanten, suikerbakkers verwerkten het tot de meest smakelijke producten en zilversmeden vervaardigden prachtige serviezen om het witte genotsmiddel in te bewaren. Was men hiervoor gewend om dranken en etenswaren te zoeten met honing, in de 17e eeuw zorgde de nieuwigheid en de extra zoete smaak van rietsuiker ervoor dat het exotische product gretig aftrek vond.

Suikervormpje van Bartiméus. Foto: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij.

De collectie van het Bakkerijmuseum

De collectie van het Bakkerijmuseum omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven, voornamelijk uit de periode 1800-1960. Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard.

In een museum als het Bakkerijmuseum wordt de cultuurhistorische waarde vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector. Dit nieuwe museumobject sluit uitstekend aan bij de collectie én bij de aanpassingen voor blinden en slechtzienden die het Bakkerijmuseum dit jaar realiseert in samenwerking met Stichting Oren en Ogen Tekort. Daarnaast past het bij de expositie over Suiker, Slavernij en Speculaas, die momenteel in de maak is.

Bronnen: Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij en Suiker in de koffie

Publicatiedatum: 26/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.