Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuw plan voor herstel schade aan Fort bij Velsen

Ruim twee jaar nadat graafmachines in de laatste week van 2021 een deel van een aarden wal van Fort bij Velsen afgroeven, is een vergunning voor het herstel aangevraagd. Het fort is onderdeel van Unesco Werelderfgoed De Stelling van Amsterdam, een rond 1900 aangelegde fortencirkel rond de hoofdstad. Het resterende deel van het fort is ook aangemerkt als rijksmonument.

Het fort bij Velsen is het enige fort van de stelling dat deels is gesloopt. Sterker nog, de sloop, medio jaren tachtig, was de aanleiding voor de provincie Noord-Holland om de hele stelling voor te dragen bij de Unesco.

Twee jaar geleden drong onder andere Heemschut er bij de gemeente Beverwijk op aan om de graafwerkzaamheden te stoppen en te eisen dat de vernielde wallen in hun oorspronkelijke staat hersteld zouden worden. Vastgoedinvesteerder Dick Burger, sinds maart 2022 eigenaar, wil het fort weer in orde brengen. Dat kan niet zonder vergunning en die is inmiddels aangevraagd. De gemeente Beverwijk publiceert de vergunning zodra er een ontwerpbesluit genomen is en doet tot die tijd geen mededelingen.

Heemschut volgt de ontwikkelingen nauwlettend en verwacht dat het herstelplan in overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zal worden opgesteld. Deze instantie, belast met het toezicht op het rijksmonumentenbestand, zal kritisch toezien op de restauratie om ervoor te zorgen dat alles zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat wordt hersteld.

Fort bij Velsen in 2019, voor de afgraving. Foto Peter Schat, via Monumentaal.

Bronnen: Erfgoedvereniging Heemschut en de Erfgoedstem

Publicatiedatum: 22/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.