Boekentip! Winkeldochters

Afgelopen donderdag werd het nieuwe boek 'Winkeldochters' van uitgeverij Waanders gepresenteerd in het Stadsarchief Amsterdam. De 'Groei en bloei van een Amsterdams modehuis in de negentiende eeuw' is prachtig beschreven door onze eigen ONH-redacteur Marit Eisses. Zij gaf samen met medeauteur Jacoba de Jonge een toelichting over de aanleiding en het onderzoek van het boek.

Book 1 min

Maison de Meijere was in de negentiende eeuw een toonaangevende Amsterdamse winkel in stoffen en modeartikelen. Wat begon als een kleine fourniturenzaak in de Jordaan, groeide uit tot een groot modehuis aan de Leidsestraat. Zelfs de koninklijke familie was er klant. Het geheim achter dit succes? Vrouwelijk ondernemerschap.

Drie generaties lang werd het bedrijf van moeder op dochter overgedragen. De vrouwen van De Meijere haalden de laatste Parijse modes naar Amsterdam, maar liepen ook voorop in de moderne wijze waarop zij handel dreven. Al vroeg hadden zij grote etalages, maakten zij reclame en brachten zij een exclusieve stoffenlijn uit: dingen die in traditionele winkels nog helemaal niet gewoon waren. Uniek is ook dat een deel van de oude winkelvoorraden bewaard is gebleven. Vanuit een rijk scala aan bronnen is de bijzondere geschiedenis van modehuis de Meijere én de vrouwen achter deze onderneming in dit boek gereconstrueerd.

Kijk voor meer informatie op de website van uitgeverij Waanders of bestel hier gelijk je eigen exemplaar.

Publicatiedatum: 06/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN