Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed geopend

De Amsterdamse grachtengordel staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar waarom eigenlijk? Op die vraag krijg je antwoord in het nieuwe Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed. Het gratis toegankelijke bezoekerscentrum bevindt zich in het hart van het UNESCO gebied in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat, waar ook het Stadsarchief Amsterdam is gevestigd.

Icoon van wereldformaat

Op de Werelderfgoedlijst staan waardevolle monumenten, natuurgebieden en landschappen van over de hele wereld, die zo uniek zijn, dat ze bewaard moeten blijven voor toekomstige generaties. De Amsterdamse grachtengordel is uniek als grootschalig stedenbouwkundig en architectonisch kunstwerk. Het is de tastbare uiting van de economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de zeventiende eeuw. De Gemeente Amsterdam is beheerder van het gebied en verantwoordelijk voor het behoud en de bescherming. Daarnaast wil Amsterdam het unieke en bijzondere verhaal van dit werelderfgoed vertellen aan haar inwoners en andere geïnteresseerden.

Luister mee en ontdek waarom de Amsterdamse grachtengordel zo uniek is. Foto: Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam.

Unieke waarden

Het verhaal van de Amsterdamse grachtengordel wordt getoond aan de hand van de zes unieke waarden van de grachtengordel, die door UNESCO zijn toegekend. Dit zijn: Unieke plattegrond, Burgerstad, Wereldpakhuis, Waterwerk, Groene longen en Koopmanshuizen en stadspaleizen. Op een groot projectiescherm, in de vorm van de historische binnenstad, worden het heden en verleden van deze unieke waarden door middel van animaties in beeld gebracht. De bezoeker die meer wil weten over de unieke waarden, kan de zogenaamde hotspots bekijken. Dit zijn plekken en verhalen op de kaart die aanvullende informatie over de geschiedenis en het nu geven.

Daarnaast krijgen de unieke waarden letterlijk en figuurlijk een gezicht in de ‘testimonials’: zes portretten waarin is te zien dat de grachtengordel een levend werelderfgoed is waarin Amsterdammers samen leven, wonen, werken en recreëren.

In het bezoekerscentrum kom je alles te weten over de Amsterdamse grachtengordel. Foto: Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam.

Klein Koninkrijk

Stadsdichter Gershwin Bonevacia schreef het gedicht ‘Klein Koninkrijk’ over het Amsterdamse werelderfgoed. In de etalage van het gebouw zijn woorden en zinnen uit het gedicht te zien die symbool staan voor de unieke waarden van het gebied. Het handschrift is van ontwerper Frederike Top.

Het bezoekerscentrum is vanaf zaterdag 5 juni gratis toegankelijk van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00-17:00 uur en op zaterdag en zondag van 12:00-17:00 uur. De tentoonstelling is Nederlands- en Engelstalig.

Op het raam zijn woorden en zinnen uit het gedicht ‘Klein Koninkrijk’ van stadsdichter Gershwin Bonevacia te lezen. Foto: Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam.

Bron: Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam

Publicatiedatum: 04/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.