Hoorn
Museum van de 20e eeuw in Hoorn wil weer knallen met de kleding van Swiebertje, Pipo, Zuster Klivia en de poppen uit de Fabeltjeskrant. Ook wordt de 50-jarige geschiedenis van Jan, Jans en de Kinderen gevierd. Het Westfries Museum toont met de hand beschilderd, betoverend mooi behang uit de achttiende en negentiende eeuw. Minstens zo leuk is een tripje met stoomtram en boot van Hoorn naar Medemblik. En terug.
Enkhuizen
Grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf vond in het depot van het Zuiderzeemuseum een schat aan oude ansichten en verwerkte die in een digitaal kunstwerk. Met nog veertien andere kunstenaars doet ze mee aan een expositie over toerisme.
IJmuiden
Het IJmuider Zee- en Havenmuseum heeft er weer zin in, met twee tentoonstellingen, een motorendraaidag op 26 juni, speurtochten en een escapespel.
Aalsmeer
Het Flower Art Museum in Aalsmeer toont 80 kleurrijke werken van kunstenaars met een beperking. Suus Suiker brengt met haar impressionistische schilderijen een ode aan de schoonheid van de natuur. De binnenruimtes van De Historische Tuin zijn ook weer te bezoeken, nadat het openluchtmuseum twee weken eerder alweer open mocht.
Haarlem
Het Teylers Museum in Haarlem heeft de tentoonstelling over John Constable, de Engelse meester van de romantiek, verlengd tot en met 27 juni. Als u warme herinneringen koestert aan strips als Taptoe, Okki, Billie Turf, Sjors en Sjimmie, Donald Duck, Tina, Winnetou, Asterix en Bobo, dient u onverwijld af te reizen naar Museum Haarlem. Al deze strips zijn gemaakt door de tekenaars van Studio Spaarnestad. Ook de expositie over 1000 jaar Haarlem is daar nog te zien.
Dankzij een bijzondere bruikleen van het Rijksmuseum, zijn nu alle zes de schuttersstukken die Frans Hals tussen 1616 en 1639 schilderde te zien in het Frans Halsmuseum.
Haarlemmermeer
Vanaf 5 juni kun je in het Haarlemmermeermuseum De Cruquius weer de grootste Cornish stoommachine van de wereld bezoeken en meer leren over de strijd tegen het water. Ook het Historisch Museum Haarlemmermeer in het Haarlemmermeerse Bos te Hoofddorp is weer open. Hier kan weer gedwaald worden in ‘het leukste overdekte openluchtmuseum’ van Nederland’, waar men alles leert over de drooglegging van het Haarlemmermeer. Beide musea hebben ruim en gratis parkeergelegenheid en zijn rolstoeltoegankelijk.
Bergen
Meer dan een half jaar keken ze bij Kranenburgh naar afgedekte kunstwerken in de zalen, een leeg terras en verlaten fietsenrekken. Maar nu staat Team Kranenburgh weer in de startblokken, met een museumtuin die in het teken van de zintuigen staat, een tentoonstelling over de bekende illustrator Thé Tjong-Khing én gratis activiteiten, zoals een poëziewandeling, midzomernachtyoga en live muziek op het terras.
Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar toont weidse uitzichten van de hoge duinen, maar wie van molens, watervallen, rotspartijen en bruggetjes houdt, is wellicht benieuwd naar de 70 etsen die Hendrik Dirk Kruseman van Elten aan het museum heeft geschonken. En als u nou tóch in Alkmaar bent, ga dan eens langs bij het eerste en grootste Beatles Museum ter wereld, met nog even speciale aandacht voor de muzikale erfenis van John Lennon. Het Beatles Museum bestaat dit jaar maar liefst 40 jaar. Huys Auerhaen heeft in coronatijd achter de schermen hard gewerkt en opent op 11 juni als herboren zijn deuren. Voor een bezoekje aan dit intieme huismuseum is een afspraak per e-mail vereist.
Castricum
Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum heropent op 17 juni en heeft de tijdelijke sluiting aangegrepen om de vaste opstelling uit te breiden met een vleugel met topstukken en mensfiguren uit de zeventiende eeuw. Tevens is er een gloednieuwe tijdelijke tentoonstelling over de mens in het Noord-Hollandse landschap: Leven in lagen.
Zaandijk
Één van de fraaiste huizen aan de Zaan, in het pittoreske Zaandijk, is tot museum omgedoopt. Het Honig Breethuis vertelt alles over Zaanse papiermakers. Met een kopje koffie of thee kun je in de museumtuin van het uitzicht op de Zaan genieten.
De Rijp
Schilder Jan Groenhart uit Wormer wandelde 350 kilometer langs de Nederlandse kust, van Cadzand tot Rottumeroog. Het resultaat is te zien in Museum in ’t Houten Huis in De Rijp, waar ook foto’s in coronatijd worden getoond.
Muiden
Het Muiderslot viert de heropening met bloemencreaties van stylistenduo ‘The Wunderkammer’ in de kasteeltuinen, maar 24 juni kun je ook kamperen in de pruimenboomgaard, zodat je het kasteel eens op een andere manier kunt beleven. Ook zijn er tal van kinderactiviteiten.
Naarden
Wie het tongewelf van de Grote Kerk in Naarden vanaf de steigers wil bekijken, kan dat tot en met 29 augustus doen in groepen van 15 personen.
Hilversum
En wie de beste foto’s van Nederlandse fotojournalisten wil zien, kan terecht in Museum Hilversum.
Vechtstreek
Het Vechtstreek Museum in Maarssen zet bewoners van de Vechtstreek, van kasteelbewoners tot kunstenaars, van toen en nu, in het zonnetje.
Amsterdam
Aanstaande woensdag besteedt Oneindig Noord-Holland uitgebreid aandacht aan de nieuwe slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum, maar je kunt nu al (gratis) in de tuinen van het museum kijken naar negen immense beelden van de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly. Het Van Gogh Museum vertelt de verhalen achter bijzondere aanwinsten van de laatste tien jaar, met werk van Gauguin, Munch, Degas en Toulouse Lautrec. De Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman maakt indringend, absurdistisch en speels werk. Het Stedelijk Museum laat dat allemaal zien.
Het Joods Historisch Museum toont werk van kunstenaarsduo Gil & Moti. Aan de hand van alledaagse objecten en Israëlische kunst verbinden ze hun joodse familiegeschiedenis met Israëlische thema’s. De Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam heeft altijd veel belang gehecht aan de zorg voor ouderen, minderbedeelden en wezen. Het Luther Museum, dat in een historisch pand is ondergebracht, wijdt er een kleine presentatie aan. Even verderop kun je in gebouw De Bazel van het Stadsarchief Amsterdam terecht voor maar liefst drie tentoonstellingen: een namenmonument voor de razzia’s van 22 en 23 februari 1941, de expositie Breitner, Israels en tijdgenoten en de schatkamertentoonstelling Bewaard voor de stad, met bijzondere schenkingen van de afgelopen tijd.
Architect Bruno Taut (1880-1938) ontwierp begin twintigste eeuw baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken in Berlijn, Japan en Turkije. Amsterdamse School Museum Het Schip besteedt er aandacht aan. Filmliefhebbers kunnen in Eye Filmmuseum, dat 75 jaar bestaat, naar een bijzondere tentoonstelling op het snijvlak van film en kunst. Vijf internationale filmregisseurs maakten er nieuw en uniek werk voor. En tot slot ligt aan de kade bij Het Scheepvaartmuseum het gerenoveerde VOC-schip Amsterdam klaar om jonge en oude bezoekers te verwelkomen. Daarnaast kun je er terecht voor de fototentoonstelling I love Banda.
Tekst: Arnoud van Soest
Omslagfoto: Bezoekers voor een zelfportret van Van Gogh in het Rijksmuseum. Foto: Ståle Grut, via Unsplash.
Publicatiedatum: 05/06/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.