Nationale Archeologiedagen, horen zien en graven door het hele land

De Archeologiedagen op 16, 17 en 18 juni brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis! Deze dagen kan iedereen kennis maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

Book 3 min

Tussen Iets en Niets: Laat je vondsten bekijken!

Heb jij zelf iets in de bodem gevonden en wil je hier meer over weten? Kom dan naar Etersheimerbraak tijdens de Nationale Archeologiedagen!

Paleontoloog Frans Roescher en de archeologen Jan Willem Oudhof en Mirjam Lobbes zijn op 17 juni aanwezig om meegebrachte bodemvondsten te beoordelen op oorsprong en zeldzaamheid. Ze zijn nieuwsgierig naar wat schatgravers in het gebied gevonden hebben. Dus: pak deze kans en kom met jouw vondsten naar Frans, Jan Willem en Mirjam en hoor wat zij over jouw schatten te vertellen hebben!

Jan Willem en Mirjam werken als archeoloog de Alliantie Markermeerdijken aan de dijken. Ze hebben al vele interessante vondsten gedaan! Deze zijn te zien in het archeologisch minimuseum De Waterwolf.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Op zoek naar een bijzondere tuin. Kijk live mee met een opgraving!

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je op zondag 18 juni bij het Allard Pierson in hartje Amsterdam live meekijken met een opgraving in de binnentuin. Hier, aan het Binnengasthuis, was van 1664 tot 1682 de Hortus Medicus, de voorloper van de Hortus, gevestigd. Maar waar zat die precies? En welke planten stonden erin?

Over de geschiedenis van de Amsterdamse Hortus is veel geschreven, maar over de achttien jaar, dat deze in het Binnengasthuis was gevestigd, is weinig bekend. Zo is niet bekend waar precies de Hortus zat, want het complex kent verschillende plaatsjes en tuinen. Ook is onduidelijk wie de tuin onderhield, welke planten er in stonden en wat er na vertrek met de binnentuin gebeurde. In een verkennend onderzoek gaat het Allard Pierson in samenwerking met archeologen van Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam op zoek naar sporen van deze bijzondere tuin.

Tot 1664 beheerde Johannes Snippendaal in het Reguliershof een indrukwekkende tuin met een verwarmde plantenkas en met wel tweeduizend plantensoorten, waaronder ook sierplanten en medicinale planten. Op basis van de planten brouwden de chirurgijns en apothekers van de stad hun medicijnen. Toen de hortus verhuisde naar het Gasthuiscomplex, was er naar verluid niet genoeg plek, en beperkte de tuin zich tot de medicinale planten. Na 1682 ging de tuin naar de plek van de huidige Hortus Botanicus in de Plantage.

Tijdens de Archeologiedagen op zondag 18 juni kunnen bezoekers van 11.00 tot 16.00 uur live meekijken met de archeologen van de Gemeente Amsterdam die het verkennend onderzoek uitvoeren in de binnentuin. Zij geven toelichting bij de graafwerkzaamheden en er zijn op verschillende momenten korte presentaties rond archeologie en historische tuinen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Archeologisch booronderzoek binnentuin Allard Pierson, 18 april 2023, Mina Jordanov

Fiets langs de Gooische archeologie

Altijd al meer willen weten over de archeologische vondsten in de regio? Ga op vrijdag 16 juni mee met AWN Naerdincklant op tocht door het mooie landschap van Gooi-noord. Fiets mee en verwonder je over de grond onder je wielen!

Samen met AWN Naerdincklant fiets je langs verschillende archeologische vindplaatsen in de regio. Zo gaat de tocht onder andere langs de Blaricummer- en Tafelbergheide en de zanderijen rondom Naarden. Ook fiets je langs de Gooimeerkust, waar ooit het oude Naarden lag en Middeleeuwse waterputten zijn gevonden! Daarnaast bezoek je de bijzondere zandsteen van Bikbergen en de prehistorische kwartsietwerkplaats op de Naarder Eng. Er komen bekende en minder bekende archeologische vindplaatsen aanbod. Voor ieder wat wils!

Het is een fietstocht van twee├źneenhalf uur vol indrukwekkende archeologische ontdekkingen. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. De tocht begint om 14:00 uur bij Schaapskooi Goois Natuurreservaat op de Blaricummerheide.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Ontdek de geschiedenis van de Zaanstreek!

Heb jij altijd al meer willen weten over archeologie in de Zaanstreek? Bijvoorbeeld over mammoeten en Romeinen? Of wil je meer weten over je eigen vondst? Kom dan tijdens de archeologiedagen naar Archeologie vereniging Zaanstreek!

Aan de hand van archeologische vondsten kunnen zij je op deze open dag van alles leren over deze streek. In het bodemarchief kun je inspirerende en interessante verhalen horen en objecten bekijken. Zelf een vondst gedaan? Neem deze vooral mee!

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Kijk op de website voor meer activiteiten.

Bron: Nationale Archeologiedagen

Publicatiedatum: 07/06/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN