Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Luther & De Wereld

De tentoonstelling Luther & De Wereld vertelt een deel van de verhalen van lutherse contacten met de rest van de wereld. Over de strijd om een eigen predikant in Nieuw-Amsterdam in de zeventiende eeuw en de stichting van een eigen plantage met tot slaafgemaakten in Suriname in de achttiende eeuw. Over de zendelingen die in de negentiende eeuw naar Indië werden gestuurd en de oprichting van de Lutherse Wereldfederatie in de twintigste eeuw.

Lutheranen in Nederland hebben altijd een internationale oriëntatie gehad. De eerste Lutherse gemeenten worden in de zestiende eeuw door Duitse migranten gesticht en in de loop van de eeuwen verspreiden de Lutheranen zich vanuit Nederland over de rest van de wereld. Lutheranen stichten nieuwe kerken in alle werelddelen. Amsterdam is verreweg de grootste lutherse gemeente in Nederland en speelt vaak een centrale rol bij deze activiteiten.

De tentoonstelling vertelt een deel van de verhalen van lutherse contacten met de rest van de wereld. Over de strijd om een eigen predikant in Nieuw- Amsterdam in de zeventiende eeuw en de stichting van een eigen plantage met slaafgemaakten in Suriname in de achttiende eeuw. Over de zendelingen die in de negentiende eeuw naar Indië werden gestuurd en de oprichting van de Lutherse Wereldfederatie in de twintigste eeuw.

Luther & De Wereld is van 11 mei tot en met 24 september te zien.

Activiteiten

Een lezing van Karel Weener over de Lutherse zending op de Batoe-eilanden.
Datum: 25 juni, 16:00 – 17:00
Aanmelden kan door een email te sturen naar info@luthermuseum.nl.

Slavery Times: Gerda Havertong & Ronald Snijders

In de maand van Keti Koti 2023 en in het jaar dat 150 jaar Afschaffing van de Slavernij wordt herdacht, laten Gerda en Ronald de weerklank van de slavernij horen in verhalen, liederen en kinderliedjes. 1 juli, Keti Koti, markeert traditioneel de herinnering aan de afschaffing van de slavernij in Suriname met tal van feestelijkheden. Keti Koti 2023 heeft een extra aspect: de viering van de feitelijke afschaffing van de slavernij in 1873, nu 150 jaar geleden, waar Keti Koti, de ketenen verbroken werden.

Het Luther Museum en Museum Geelvinck verheugen zich op het optreden van de befaamde actrice Gerda Lenten-Havertong (winnares van de Black Achievement Oeuvre Award 2021) en de beroemde Surinaamse fluitist Ronald Snijders (winnaar van de Boy Edgar Jazz Prijs 2022). Beiden zijn in Paramaribo geboren en zijn opgegroeid in een cultureel en muzikaal inspirerende omgeving. Beiden zijn ook dragers van de veelkleurige muziek- en verhalen tradities die Suriname rijk is. Dat veel van die verhalen, liederen en ook kinderliedjes hun achtergrond in de slavernij hebben, zullen zij op 16 juli tussen 16:45 – 18:00 ten gehore brengen.

Bron: Luther Museum Amsterdam

Publicatiedatum: 08/06/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.