Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Museum van de Geest

Het Dolhuys en het Outsider Art Museum gaan vanaf deze zomer samen onder een naam: Museum van de Geest. Museum van de Geest heeft twee vestigingen: één in Haarlem en één in Amsterdam. In het museum in Haarlem ontdek je straks op een interactieve manier meer over je eigen geest én die van anderen. In Amsterdam zijn tentoonstellingen te zien met outsider art, waarin kunstenaars hun fantasierijke innerlijke wereld tonen.

Door beide musea onder één paraplu samen te voegen, zetten we één sterk merk neer, creëren we meer impact en een groter bereik. We zijn hiervoor de samenwerking aangegaan met strategisch campagnebureau Fabrique. Bij een nieuwe naam hoort ook een opvallende nieuwe visuele identiteit, deze wordt de komende periode uitgerold. De stippen die in het nieuwe logo steeds dichter tot elkaar komen, staan voor vele vormen van verbinding. Zoals verbindingen in de geest, verbinding tussen mensen en de verbinding tussen de twee locaties.

Het museum in Haarlem is gevestigd in het voormalige Pest- en Dolhuys dat 700 jaar lang onderdak bood aan mensen ‘die er niet bij horen’. De geschiedenis van dit rijksmonument is enerzijds een voorbeeld van het ideaal van naastenliefde en de zorg voor zwakkeren die hulp nodig hebben. Anderzijds staat het voor het opsluiten en isoleren van mensen die buiten de boot vallen en die de sociale orde verstoren. Sinds 2005 is het een museum, dat destijds haar deuren opende onder de naam Dolhuys | nationaal museum van de psychiatrie. Het nieuwe inhoudelijke programma geeft een stem aan mensen die niet gehoord worden. Sinds de opening in 2005 is het aantal bezoekers gegroeid van 12.000 naar ruim 40.000 per jaar.

Het museum in Amsterdam is gevestigd in de Hermitage Amsterdam waar meerdere tentoonstellingen onder één dak te bezichtigen zijn. Het werd in 2016 geopend door Koningin Maxima. Het museum ontvangt jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers en laat toonaangevende internationale Outsider Art zien. Tot eind dit jaar is er een grote overzichtstentoonstelling te bezoeken over Willem van Genk, getiteld WOEST.

Momenteel is het museum in Haarlem dicht wegens een verbouwing. In samenwerking met de gemeente Haarlem, eigenaar van het gebouw, wordt het museum volledig gerenoveerd en krijgt het een compleet nieuwe presentatie. Samen met het gerenommeerde vormgevingsbureau Kossmanndejong is er een nieuw verhaal ontwikkeld waarin het accent ligt op het wonder en de veerkracht van de geest. Het vernieuwde museum gaat dit najaar weer open voor publiek.

Tekst en foto’s: Museum van de Geest

Publicatiedatum: 22/07/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.