Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Muiderberg wijst 60 monumenten aan

Een oproep van de gemeente Gooise Meren aan inwoners en erfgoedverenigingen heeft een voorlopige lijst van zestig mogelijke monumenten opgeleverd, waaronder de Hakkelaarsbrug uit 1920, het herdenkingsmonument op de Brink voor musicus G.A. Heinze en verschillende woonhuizen die vroeger een andere functie hadden. Op Open Monumentendag in september wordt de definitieve lijst bekendgemaakt.

Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en verschillende inwoners hebben gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente Gooise Meren om mee te helpen bij de inventarisatie van monumentwaardige panden in Muiderberg. Naast bijzondere historische gebouwen, die vroeger als boerderij, kapel, school of pastorie in gebruik waren, werden ook een aantal gebieden voorgedragen voor de monumentenstatus. Onder meer De Brink in het hart van het dorp, dat door een van de indieners omschreven werd als ‘de mooiste plek in Muiderberg en waarschijnlijk ook de mooiste brink van Nederland’. Een ander voorgedragen gebied is de groene Dorpsweide, die herinnert aan het agrarische verleden van het dorp.

De Brink is al eeuwenlang een ontmoetingsplek in Muiderberg, en binnenkort misschien wel een beschermd dorpsgezicht. Prent uit 1790. Collectie , Noord-Hollands Archief.

De voorlopige lijst telt zestig mogelijke monumenten. Dat wil de gemeente terugbrengen tot zo’n tien tot vijftien stuks. Het is de bedoeling dat een klein comité het meest monumentwaardige erfgoed eruit kiest. In het comité zitten leden van erfgoedverenigingen en van de onlangs opgerichte Stichting Monumentaal en Historisch Muiderberg, evenals inwoners van het dorp. Zij maken een selectie van panden en objecten die de beschermde status verdienen. Het aanwijzen van De Brink als beschermd dorpsgezicht zal apart onderzocht worden.

De Hakkelaarsbrug wordt binnenkort misschien wel een gemeentelijk monument. Prentbriefkaart van de Hakkelaarsbrug met de Gooische Stoomtram, ca. 1900-1905. Collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, Noord-Hollands Archief.

Het aanwijzen van monumenten is een lang proces. Op basis van de selectie zal een externe adviseur vervolgens beschrijvingen opstellen, aangevuld met een onderbouwing van de monumentale waarde van elk pand. Ook wordt het advies van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed meegenomen in de besluitvorming. Als de keuze gemaakt is, zal deze op Open Monumentendag in september bekendgemaakt worden. En dan is Muiderberg weer een paar monumenten rijker.

Bron: ‘Muiderberg wijst 60 monumenten aan’, NaarderNieuws, 10 maart 2021.
Omslagfoto: De Hakkelaarsbrug bij Muiderberg. Foto: Zandcee, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Publicatiedatum: 16/03/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.