Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Help de koeien van het Rundveemuseum uit de brand

In het Noord-Hollandse dorpje Aartswoud is sinds 8 jaar een Rundveemuseum gevestigd, dat als uitgangspunt heeft om oorspronkelijke Nederlandse koeienrassen te handhaven en te kunnen laten zien. In de nacht van 7 op 8 februari brak er brand uit in de stal van het museum. In de stal stonden 10 oorspronkelijke Hollandse koeienrassen met kalfjes. In alle haast zijn de koeien bevrijd en naar een logeerstal gebracht. Helaas hebben een Blaarkop en een Baggerbonte koe het niet overleefd. Ook werden er in de nieuwe stal een Lakenvelder en een Fries Roodbont kalfje levenloos geboren.

De schade aan de stal en het museum is erg groot. Het zal langere tijd duren voor alles weer is herbouwd, ook omdat het museum de inkomsten mist van het komend en vorig seizoen. Het plan is om de stal te herstellen met duurzame materialen en de veestapel aan te vullen met de rassen die nu ontbreken. Daarnaast heeft het museum een grotere ontvangstruimte nodig omdat het tot Educatief Centrum is gepromoveerd.

Het zal duidelijk zijn dat er een groot gat in de begroting is en dat er veel geld nodig is. Het streefbedrag voor het realiseren voor de aanpassingen en het uitbreiden van de huidige situatie is inclusief gederfde inkomsten geraamd op € 95.000,- Belangrijk is dat het museum een ANBI-status heeft. Op de website www.rundveemuseum.nl staat een link om via Geef.nl te doneren. Dit mag elk bedrag zijn en kan ook anoniem. Ook kan via het bankrekeningnummer worden gedoneerd. Het nummer is NL54 RABO 013 18 76 694 t.n.v. Rundveemuseum Aartswoud.

Het zou fantastisch zijn als het streefbedrag wordt gehaald. Het bestuur, de cliënten van de Prinsenstichting en de vrijwilligers kijken uit naar de dag dat de koeien weer in hun eigen stal staan en bezoekers ontvangen kunnen worden. En dat er weer een voltallige kudde staat. Want diversiteit is de kracht van het museum!

Bron: De Erfgoedstem
Omslagfoto: Hanneke de Boer

Publicatiedatum: 15/03/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.