Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Moord op Hoornse Joden herdacht

Op 20 april 2020 wordt in de muur van NS-station Hoorn een plaquette onthuld, die eraan herinnert dat op 20 april 1942 Joodse bewoners van Hoorn naar de concentratiekampen werden afgevoerd.

Christine Kerkmeijer-de Regt woonde in 1942 in de Noorderstraat, met goed zicht op het station van Hoorn. In haar dagboek ‘Hoorn in de verdrukking’ schrijft zij over deze zwarte dag, waarvan de impact voor velen nog niet duidelijk was, toen de Joodse stadgenoten werden uitgezwaaid. Misschien was het een tijdelijke maatregel.

Maar voor mensen als de 18-jarige Leo Vleeschdraager en zijn moeder Sara was dit het einde van hun levensreis. De jongen die altijd fluitend door de stad fietste, werd net als zijn moeder in Sobibor vermoord. Niet alleen Leo’s naam staat op de plaquette, die vanaf 20 april in de muur van het NS-station voor alle treinreizigers zichtbaar zal zijn, maar ook de namen van de 14 andere Joodse oorlogsslachtoffers uit Hoorn. De oudste was 62 jaar, de jongste zes maanden. Baby Hansje werd in gevangenschap geboren.

Bewegwijzering tegenover het NS-station tijdens de tweede Wereldoorlog. Let op het bordje ‘voor Joden verboden’ in het Noorderplantsoen. Foto: Collectie Osinga.

Door de maatregelen rondom het coronavirus kan de onthulling geen openbaar evenement zijn. De projectgroep Vrijheid in Hoorn maakt daarom een reportage, in samenwerking met filmteam The Flying Dutchmen. Dit filmverslag zal vanaf 20 april om 18 uur te zien zijn op deze website en op de Facebookpagina 75 jaar Vrijheid in Hoorn. Ook via de kanalen van de gemeente Hoorn wordt de reportage getoond.

Eddy Boom, voorzitter comité 40-45 Hoorn, vindt het goed dat er op deze manier toch aandacht is voor de onthulling. “Herdenken en vieren van vrijheid is zo belangrijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het Joden verboden naar het café en andere openbare plekken te gaan. Cynisch genoeg is dat nu voor ons beter invoelbaar dan ooit, maar toen was de situatie nog zoveel verschrikkelijker. Daarom laten we op deze manier zien dat we deze stadsgenoten niet vergeten zijn.”

Burgemeester Jan Nieuwenburg en Eddy Boom zullen de plaquette onthullen.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 16/04/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.