Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Molenprijs 2023: ton voor publieksfavoriet

Wie wint de Molenprijs 2023? Dit jaar is de hoofdprijs ter ere van het 100-jarig jubileum van De Hollandsche Molen verhoogd naar maar liefst 100.000 euro! Bij de vier genomineerde molens halen vrijwilligers alles uit de kast om stemmen te werven. Elke stem is voor de molen in ieder geval één euro waard. Tot en met zondag 1 oktober kan gestemd worden via www.molenprijs.nl.

Diversiteit in molenland

De genomineerde molens zijn de Lonneker Molen, molen Aeolus in Vlaardingen, molen Den Oord in Ommen en molen De Harmonie in Biervliet. Het kwartet toont volgens de organisatie de diversiteit in molenland.

Bij de Lonneker Molen ligt een plan voor een educatie- en belevingsruimte naast de molenschuur. Met een mooi uitzicht op de molen en voldoende faciliteiten om bij nog meer kinderen en andere bezoekers de liefde voor molens op te wekken. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Met het geld van de Molenprijs kan dit plan worden uitgevoerd.

Molenaar Peter van der Windt van molen Aeolus in Vlaardingen zou dolgraag weer willen malen op de wind: ”Het maalwerk in de molen is totaal versleten en niet meer te gebruiken. Dat waar de molen voor is kan hij dus niet meer doen. En dat doet pijn”.

De Stichting Exploitatie Molen Aeolus heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in restauratie van de molen. De Molenprijs moet het herstel van het maalwerk mogelijk maken.

De Lonneker Molen heeft een plan voor een educatie- en belevingsruimte naast de molenschuur.

Zagen

Molen Den Oord in Ommen wil graag weer doen waarvoor hij oorspronkelijk gebouwd is: zagen. Lange tijd een onmogelijke droom, tot een krukas kon worden overgenomen van een afgebrande molen in Franeker, die precies past op de zaagbalken van Den Oord. Dat markeerde het begin van een ambitieus plan om de zaagfunctie terug te brengen. Het winnen van de Molenprijs kan hiervoor een enorme stap betekenen.

De restauratie van molen De Harmonie in Biervliet is bijna voltooid, dus wordt het tijd dat iedereen kan kennismaken met de molen. Er zijn ambitieuze en creatieve plannen om met steun van de Molenprijs de geschiedenis bloot te leggen. Deels letterlijk door opgravingen zichtbaar te maken, deels digitaal.

Ommen: Molen Den Oordt. Beeld: Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.5

Publieksprijs

De Molenprijs is een publieksprijs, ingesteld door De Hollandsche Molen in samenwerking met de VriendenLoterij. Met de prijs willen beide organisaties laten zien dat molens een onmisbaar onderdeel zijn van het Nederlandse cultureel erfgoed.

De award maakt het mogelijk een molen te herstellen of te verfraaien of een project bij de molen te verwezenlijken. De jaarlijkse prijs wordt voor de 13e keer uitgereikt. Onder de stemmers worden drie molencheques verloot ter waarde van 450 euro. Hiermee kunnen de winnaars een bijzonder weekendje weg of uit eten bij een molen.

Molen de Noordstar uit Noordbroek (GR) was de winnaar van de VriendenLoterij Molenprijs 2022. Beeld: Hollandsche Molen

Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen, die op woensdag 13 september met enig ceremonieel het predikaat Koninklijk kreeg toegekend, zet zich al een eeuw lang in voor behoud van monumentale wind- en watermolens. Daardoor telt Nederland nog steeds circa 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die ook vaak zijn te bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens daadwerkelijk kunnen draaien en malen.

Ga naar de website van De Hollandsche Molen om je stem uit te brengen.

Bronnen: De Hollandsche Molen en Monumentaal

Publicatiedatum: 18/09/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.