Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Mode uit het Rijksmuseum in huis

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is tot en met 7 november de tentoonstelling ‘Mode uit het Rijksmuseum in huis’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit een unieke verzameling 19de-eeuwse kostuums uit het depot van het Rijksmuseum. Dergelijke kleding werd gedragen door de vrouwen en kinderen die hier naar de verborgen kerk gingen en is voor een groot deel nog niet eerder vertoond.

Ruim anderhalve eeuw geleden, zo ongeveer rond 1868, zijn katholieke vrouwen op weg naar de kerk. Vanaf de Oudezijds Voorburgwal naderen ze de Heintje Hoeksteeg. Daar aan gekomen zijn er twee mogelijkheden om de voormalige schuil- of huiskerk ’t Hert binnen te gaan. Er is een smalle deur die aan de zijkant van het grachtenpand naar de zolderkerk leidt. Rechts daarvan bevindt zich een nieuwe, bredere deur. De vrouwen zijn volgens de laatste mode gekleed. Er is een klein verschil waarneembaar: de kleding van de vrouwen bij de linker deur lijkt eenvoudiger uitgevoerd dan die van de vrouw en haar dochtertje op weg naar de rechter deur.

Foto: Mode uit het Rijksmuseum in Huis. Fotograaf: Rebekka Mell

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is de tentoonstelling ‘Mode uit het Rijksmuseum in huis’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit een unieke verzameling 19de-eeuwse kostuums uit het depot van het Rijksmuseum. Dergelijke kleding werd gedragen door de vrouwen en kinderen die hier naar de verborgen kerk gingen en is voor een groot deel nog niet eerder vertoond. De kledingstukken zijn gemaakt met kostbare textielen en zijn van hoge kwaliteit, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven.

Foto: Mode uit het Rijksmuseum in Huis. Fotograaf: Rebekka Mell

Bron: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Publicatiedatum: 27/08/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.