Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Middeleeuwse Allerzielentocht door Monnickendam

Op Allerzielen trekt de Dood dansend door de straten van Monnickendam begeleid door doedelzakmuziek en het licht van fakkels. Achter zich aan een sliert mensen van wel heel diverse pluimage: een koning, een bedelaar, een paus, een gravin, een bakker, een non, een professor. Niemand ontkomt aan zijn sterfelijkheid. De Allerzielentocht is een ingetogen en indrukwekkend evenement. Bij huizen waar afgelopen jaar mensen zijn overleden wordt plechtig een minuut stilte gehouden. Na afloop wordt in de Doopsgezinde Vermaning na een overweging van dit alles het glas geheven: op het leven! En dan is er levenslustige muziek.

Ieder jaar 2 november is het Allerzielen. Over de hele wereld is het de dag waarop we de overledenen gedenken. In Nederland is het gedenken met Allerzielen in opkomst, dikwijls met hedendaagse symboliek. In Monnickendam wordt dit op bijzondere wijze gedaan met de Middeleeuwse Allerzielentocht / Dodendans door de oude binnenstad.

Een stoet dansers van allerlei pluimage en in prachtige kostuums danst op 2 november over grachten en door de donkere straatjes van Monnickendam: een bisschop, de paus, een arme visserman, een edelvrouw, een non, een bakker. De fakkels en de muziek van trommels en doedelzakken maken het een waar Middeleeuws spektakel, De Dood voert de stoet dansers aan. ‘Magere Hein’, met zijn zeis in de aanslag, klopt onderweg op (uiteraard van tevoren afgesproken) deuren. De bewoner sluit zich met gespeelde tegenzin aan bij de dansers. De werkelijkheid is dat er sinds de middeleeuwen eigenlijk niets is veranderd. De vorm is misschien anders, maar in wezen trekt de Dood nog altijd rond.

In een prachtig ritueel geeft deze Dodendans aan die gedachte vorm. Met de Dodendans van deze avond gedenken op een waardige manier we onze eigen sterfelijkheid. Voor huizen waar het afgelopen jaar iemand is overleden wordt een minuut stilgehouden en geknield eerbied betoond. Zo delen we het verdriet met elkaar.

De start van de stoet op woensdag 2 november a.s. is om 20.30 uur bij de Doopsgezinde Vermaning aan de Beestenmarkt, (Weezenland 15, 1141BN Monnickendam) en na een route door de binnenstad, eindigt de stoet daar weer om ca. 21.15 uur. Er volgt een korte beschouwing op Allerzielen en op dood en leven door een Monnickendammer met daarna een gezamenlijke toost op het leven en een mini-concert van Hailander, muzikanten die met hun middeleeuwse instrumenten al die jaren al de Dodendans begeleidden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marten Horjus, tel. 06- 8187 4222 of horjus4@gmail.com.

Foto: Bert Strootman. Beeld via Waterland evenementen.

Bronnen: Waterland evenementen en Middeleeuws Genootschap Monnickendam

Publicatiedatum: 31/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.