Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Megaschilderij Kenau nu te zien in de Janskerk

Vanaf vrijdag 2 december hangt in de Janskerk (het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief) een schilderij dat de Haarlemse verzetsstrijdster Kenau Hasselaer afbeeldt. Het gaat om een reusachtig doek (ruim 3,5 bij 4,5 meter), in het midden van de negentiende eeuw geschilderd door J.H. Egenberger en Barend Wijnveld. De Haarlemse textielfabrikant Wilson schonk het in 1854 aan de stad Haarlem.

Op het schilderij, voluit getiteld ‘Kenau Hasselaer en hare gezellinnen, op de wallen van Haarlem’, is te zien hoe Kenau met getrokken zwaard vooropgaat in de strijd tegen Spaanse soldaten die de stadsmuur beklimmen. Ze stuiten daar op een groep onverzettelijke vrouwen, die hen afweren met geweren, stenen en kokende pek. Het schilderij is een uiting van stadstrots en een van de grootste 19de-eeuwse historiestukken van Nederland.

Schilderij ‘Kenau Hasselaer en hare gezellinnen, op de wallen van Haarlem’

Het schilderij hing de afgelopen jaren in de Fabriciuskamer van het Stadhuis. Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem zocht naar een meer toegankelijke plek dan deze vergaderkamer, waar het historiestuk aan het publiek getoond kon worden en benaderde het Noord-Hollands Archief. Het schilderij is onlangs gerestaureerd en hangt nu hoog tegen de zuidmuur van de Janskerk, toepasselijk in de buurt van drie ingemetselde kogels uit het beleg van Haarlem (december 1572 – juli 1573). Het formaat en het perspectief waarin het werk is geschilderd, vragen om een plek niet op ooghoogte, maar zodanig dat het van onderaf kan worden bekeken.

Directeur Willeke de Groot en restaurator Herman van Putten onthulden het schilderij op 2 december in de Commandeurszaal van de Janskerk. Het Haarlems Dagblad was er bij. Lees het artikel van Jaap Timmers HIER.

Onthulling van het schilderij in de Commandeurszaal van de Janskerk door directeur Willeke de Groot en restaurator Herman van Putten.

Het schilderij is te bezichtigen tijdens de openingstijden van ma t/m vr van 9-17 uur en elke derde zaterdag van de maand van 9-16 uur.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 08/12/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.