Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Marker Wadden wint Dutch Design Award

Het integrale ontwerp van de natuureilanden Marker Wadden heeft de Dutch Design Award (DDA) in de wacht gesleept in de categorie Habitat. Ontwerpbureau Vista, architectenbureau Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom wonnen de prijsvraag waarin jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun indrukwekkendste en meest baanbrekende projecten worden bekroond. De winnaars maakten hun ontwerpen voor Marker Wadden in opdracht van Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis.

Paradijs voor vogels

Marker Wadden, vijf in getal plus twee in de maak, zijn nieuwe natuureilanden in het Markermeer en maken onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land. De eilanden zijn op vooruitstrevende wijze aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer. Het is een natuurlijk paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten.

Marker Wadden draagt bij aan herstel van de biodiversiteit en is een unieke recreatiebestemming in het hart van Nederland.

Marker Wadden. Foto: Peter Leenen, via Monumentaal.

Mens secundair

Bij de toekenning van de Dutch Design Award onderstreepte de jury vooral onder de indruk te zijn dat met Marker Wadden een habitat is gecreëerd waar de mens secundair is. “De aanpak past in onze traditie van land maken”.

Op Marker Wadden neemt de natuur het over en dat maakt dit project tot een succes, aldus de jury. ”Marker Wadden laat de designwaarde zien van een holistische benadering; de interactie van de vele betrokken partijen maakt dit een heel sterk project”.

Volgens André Rijsdorp van Natuurmonumenten is veel aandacht besteed aan de architectuur. “Het doet ertoe hoe iets eruit ziet. Wij zijn dan ook superblij met deze award voor de ontwerpers”.

Marker Wadden. Foto: Peter Leenen, via Natuurmonumenten.

Natuur centraal bij ontwerpopgave

Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat hebben bij de aanleg van Marker Wadden indertijd gekozen voor het ontwerp dat zorgde voor ‘een aantrekkelijk, open, gevarieerd en beleefbaar landschap’.

Voor het plan heeft uitvoerder Boskalis Vista landschapsarchitecten ingehuurd. Bij het uitzetten van de opdracht voor de nederzetting is gekozen voor het ontwerp van Ziegler|Branderhorst en stedenbouwkundigen Palmbout/Frits Palmboom.

Hun plan voegde zich volgens de opdrachtgevers het beste bij het nieuwe landschap, een vooraf meegegeven ontwerpeis. Daarnaast was voorwaarde dat de nederzetting duurzaam gebouwd werd en geheel off grid moest functioneren.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 29/10/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.