Leo werd in 1930 geboren te Amsterdam. Hij woonde in 1940 in Bussum en dook in 1942 onder in Blaricum. Leo verkaste in oktober 1942 naar Huize Senang aan de Nieuwe Bussummerweg 151 in Huizen. In de lente 1943 vluchtte hij en zijn mede-onderduikers naar De Hoeve aan de Hein Keverweg 1 in Laren. Eind september werd dat adres verraden. 30 onderduikers werden weggevoerd, eerst naar Haarlem, later naar de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Leo ontkwam daarna aan deportatie door uit de trein te springen. Via Amsterdamse bekenden kreeg hij onderdak bij het gezin Gooijer-Kos op Zeeweg 42. ‘Theo’, zoals zijn onder-duikouders hem uit veiligheidsredenen noemden, bleef daar tot het einde van de oorlog.
Op datzelfde adres en in het achterliggende nummer 34 (Lammert en Nellie Westland) doken later ook zijn ouders en zusje onder. Leo’s jongere broer zat elders ondergedoken. Het hele gezin Vis-de Paauw heeft de oorlog overleefd. De band tussen Leo en de familie Gooijer-Kos is nog steeds hecht. Op Leo’s initiatief zijn Cornelis Jan Gooijer (1917-1990) en Albertje Kos (1920-2015) door Yad Vashem onderscheiden voor hun moed.
In 1999 heeft Leo het door Paul Schneiders geschreven boekje “Gebeurtenissen uit de Oorlog” uitgegeven, waarin Albertje Gooijer-Kos vertelt over wat er in de oorlogsjaren op en rond Zeeweg 42 gebeurde. Het toneelstuk ‘Albertje’ geschreven door Johan Verheij voor de Theaterroute Huizen is hierop gebaseerd en wordt voor u uitgevoerd.
Na de oorlog ging Leo weer naar school en emigreerde in 1954 naar de USA waar hij zijn militaire dienst vervulde en o.a. naar Duitsland werd uitgezonden. Later emigreerde hij naar Canada (Toronto). Hij is tot op de dag van vandaag een actief en veelgevraagd spreker voor het Simon Wiesenthal Center.
Boek Ies Bleekrode
De in Laren woonachtige historicus en onderzoeker Aaldrik Hermans heeft er vijf jaar aan gewerkt om samen met Leonard Vis het boek ‘Ies Bleekrode en zijn 32 Joodse onderduikers’ te schrijven. Bleekrode dreef met zijn vrouw Els Garms pension De Hoeve. In het boek wordt de geschiedenis van de Bleekrodes en hun onderduikers uitvoerig in kaart gebracht.
Leonard Vis zal ook spreken tijdens de dodenherdenking op 4 mei in Laren. Daaraan voorafgaand wordt het boek voor genodigden gepresenteerd in Singer. Vervolgens worden er bij de parkeerplaats 29 Stolpersteine (struikelstenen) gelegd. Twee van de 32 onderduikers waren voor de inval vertrokken, maar een van hen, de schilder Baruch Lopes de Leão Laguna, werd iets later alsnog opgepakt en omgebracht in Auschwitz.
Het boek “Ies Bleekrode en zijn 32 joodse onderduikers” is voor €29,95 te bestellen via aaldrik2001@yahoo.com of zolang de voorraad strekt te koop op 11 mei.
Lezing
Datum: donderdag 11 mei 2023 20:00 – 22:30
Locatie: Nieuwe Kerk, Huizen.
Klik hier om u aan te melden voor deze avond.
Bron: Historische Kring Huizen en Historische Kring Laren
Publicatiedatum: 04/05/2023
Vul deze informatie aan of geef een reactie.