Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lancering van de Canon van Enkhuizen

Op 20 oktober is met de onthulling van de eerste informatiezuil 'De canon van Enkhuizen' gelanceerd. In navolging van eerdere succesvolle projecten, ‘400 jaar VOC’ (2002) en ‘de Kroniek van Enkhuizen’ (2009), hebben Klaas Koeman en Frans van Leeuwen een nieuw, aanvullend concept ontwikkeld. In dit nieuwe project wordt op eenzelfde toegankelijke wijze de volledige (rijke) geschiedenis van Enkhuizen getoond in de bestaande 19 informatiezuilen.

De geschiedenis ligt op straat!

De canon vertelt onder andere over de bloei voorafgaand aan de Gouden Eeuw met zijn ontdekkingsreizigers, kaartenmakers, wetenschappers, zeehelden en kunstenaars. Maar ook het dagelijks leven van de gewone man en vrouw komt aan bod: hoe was het leven in de stad? Waar verdienden zij hun geld mee en wat aten ze? Allemaal vragen waarop we antwoorden willen geven of waarover we vragen willen stellen. Ook de heikele kwesties in onze geschiedenis gaan we uiteraard niet uit de weg. Hoe zat dat met de slavernij of kolonisatie? Had Enkhuizen daar een rol in?

THEMA: Enkhuizer zeehelden / David Vlugh. Beeld via De Kroniek van Enkhuizen. © 2023 TIF Creative Concepts, Frans van Leeuwen.

THEMA: Enkhuizer zeehelden, informatiepaneel. Beeld via De Kroniek van Enkhuizen. © 2023 TIF Creative Concepts, Frans van Leeuwen.

De infozuilen hebben een eigen thema

De 19 vernieuwde infozuilen bevatten elk drie panelen waarvan er twee digitaal geschilderde Artist Impressions zijn op het thema. Op het derde informatiepaneel zijn, vanwege beperkte ruimte, samenvattingen van de onderwerpen te lezen. Door middel van een QR-code kun je je verder verdiepen in het thema op de website. Op deze themapagina’s worden ook extra artikelen getoond waarvoor op het paneel geen ruimte is. Het is de bedoeling dat de artikelen constant worden geüpdatet wanneer nieuwe historische inzichten en/of feiten zich aandienen. Daarnaast zullen ook extra thema’s op de website behandeld worden waarvoor geen infozuilen in de stad beschikbaar zijn. De website lezen in je eigen taal… Een innovatieve toeristische meerwaarde!

THEMA: etablissementen & verdedigingswerken | DE ENGELSE TOREN. Beeld via De Kroniek van Enkhuizen. © 2023 TIF Creative Concepts, Frans van Leeuwen.

Een opmerkelijk aspect van de website, die momenteel nog volop in ontwikkeling is, is dat de organisatie speciaal voor buitenlandse gasten de volledige content van de website beschikbaar wil maken in hun eigen taal. In tegenstelling tot de traditionele taalwisseling naar enkele veelvoorkomende talen, zal gebruik worden gemaakt van Artificial Intelligence om de tekst automatisch aan te bieden in de taal van de bezoeker. Bovendien zijn er plannen om in een later stadium ook de monumenten van Enkhuizen in dit systeem op te nemen, wat een waardevolle aanvulling zal zijn op de momenteel beschikbare informatiebordjes die alleen in het Nederlands zijn.

Wandeling langs de Infozuilen. Beeld via De Kroniek van Enkhuizen. © 2023 TIF Creative Concepts, Frans van Leeuwen.

In de aankomende weken zullen de 19 informatiezuilen worden voorzien van de nieuwe afbeeldingen en informatiepanelen.

Bron: De Kroniek van Enkhuizen

Publicatiedatum: 21/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.