Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Koning opent tentoonstelling Slavernij in Rijksmuseum

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag 18 mei de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum geopend. De tentoonstelling is nu eerst voor iedereen online te bezichtigen. De eerste echte bezoekers zijn scholieren van het voortgezet onderwijs voor wie het onderwerp aansluit bij het reguliere lesprogramma. Zodra de omstandigheden het toelaten kan iedereen de tentoonstelling bezoeken tot en met 29 augustus 2021.

De koning werd rondgeleid over de tentoonstelling door hoofddirecteur Taco Dibbits, hoofd Geschiedenis en medesamensteller van de tentoonstelling Valika Smeulders en de veertienjarige zangeres Yosina Roemajauw. Zij is de verteller van de familie-audiotour bij de tentoonstelling en mede-auteur van het magazine Slavernij en nu? dat voor leerlingen uit groep 7/8 en de brugklas is gemaakt.

Tijdens de rondleiding hebben zij samen met betrokken conservatoren en medesamenstellers Eveline Sint Nicolaas, Maria Holtrop en Stephanie Archangel verschillende verhalen toegelicht. Aan het einde van de tentoonstelling stond de koning stil bij het project Look at me now. Daar sprak hij met studenten die onder leiding van kunstenaars David Bade en Tirzo Martha van Instituto Buena Bista uit Curaçao aan tien nieuwe kunstwerken over slavernij werken.

Koning opent Slavernij. Foto: Rijksmuseum/Ilvy Njiokiktjien.

De opening van de tentoonstelling Slavernij door Koning Willem-Alexander was live te zien bij de NOS via NPO1. De uitzending is terug te kijken via NPO start. Op NPO2 was ook een Terugblik met verhalen achter de tentoonstelling Slavernij te zien. De herhaling hiervan vindt plaats op zondag 23 mei 13.10 uur op NPO1.

Koning opent Slavernij. Foto: Rijksmuseum/Ilvy Njiokiktjien.

Op de website van het Rijksmuseum kunnen bezoekers verhalen uit de tentoonstelling online beluisteren. Zodra de musea weer open mogen, is iedereen welkom om de nieuwe tentoonstelling te komen bekijken.

Bron: Rijksmuseum Amsterdam
Omslagfoto: Koning opent Slavernij. Foto: Rijksmuseum/Ilvy Njiokiktjien.

Publicatiedatum: 20/05/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.