Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kerken & Slavernij. Een heilzame gewaarwording.

Vandaag opent de tentoonstelling 'Kerken & Slavernij' in het Luther Museum Amsterdam. De expositie gaat over de rol die verschillende kerken speelden in het slavernijverleden – waarbij met name Suriname centraal staat. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar de verdere stappen in het proces van de heilzame verwerking van dit verleden. 'Kerken & Slavernij' is tot en met 30 november te bezoeken.

Op 25 november 2020 is het 45 jaar geleden dat Suriname staatkundig onafhankelijk werd. Nederlandse kerken speelden een belangrijke rol in de toenmalige kolonie: zij introduceerden (medische) zorg en educatie, maar droegen ook bij aan het in stand houden en legitimeren van de slavernij. In juni 2013 betuigde de Raad van Kerken in Nederland spijt over hun betrokkenheid hierbij.

De tentoonstelling ‘Kerken & Slavernij’ in het Luther Museum Amsterdam gaat over de rol die verschillende kerken speelden in het slavernijverleden – waarbij met name Suriname centraal zal staan. Tegelijkertijd wordt er gekeken naar de verdere stappen in het proces van de heilzame verwerking van dit verleden. Ook is er aandacht voor religieuze abolitionisten, spirituele invloeden en de uiteenlopende ervaringen aangaande het geloof voor ‘zwart’ en ‘wit’. Structuren wiens erfenis in de vorm van misvattingen en onbegrip tot op de dag van vandaag in de geloofsgemeenschappen doorwerkt.

De tentoonstelling is samengesteld door curator Vincent van Velsen, in samenwerking met De Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, de Evangelische Broedergemeente en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernij verleden en erfenis (NiNsee).

Kerken & Slavernij loopt van 1 november t/m 30 november 2020 in het Luther Museum Amsterdam.

De Lutherse Kerk aan de Waterkant te Paramaribo. Het initiële gebouw werd in 1747 ingewijd maar ging bij de grote brand van 1832 verloren. Op dezelfde plaats werd de huidige nieuwe kerk gebouwd, welke in neoklassieke stijl werd ontworpen door stadsarchitect C.A. Roman en op 6 juli 1834 werd ingewijd. Beeld: Willem van de Poll, 1949 (Nationaal Archief).

 

Bron: Luther Museum Amsterdam

Publicatiedatum: 01/11/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.