Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Jan Janszoon, piraat van de wereld

Vanaf 9 februari wordt de vierdelige serie Jan Janszoon, piraat van de wereld uitgezonden door de NTR. Stadsarchief Amsterdam neemt deel aan de vierde aflevering, te zien op 1 maart.

In deze aflevering, getiteld ‘De laatste reis’, kijkt Jan Janszoon terug op zijn leven. Hij is nu gouverneur in Oualidia aan de kust van Marokko en een rijk en belangrijk man. Zijn dochter Liesbeth wil hem graag terugzien en reist in 1640 met een diplomatieke missie mee naar Marokko. Het weerzien is hartverscheurend. Dat weten we omdat het is vastgelegd door een medereiziger.

New Amsterdam

Maar wat gebeurt er daarna met Liesbeth? Het verhaal verplaatst zich vervolgens over de oceaan: naar de Nieuwe Wereld. Daar stuiten we op ene Anthony Jansen van Salé, en alles wijst erop dat hij de Noord-Afrikaanse zoon is van Jan Janszoon. En, niet onbelangrijk: de eerste moslim in Amerika, volgens veel historici. Met zijn vrouw Grietje belandt Anthony in New Amsterdam, het latere New York. Hun leven wordt getekend door ruzies en rechtszaken. Maar net als zijn vermoedelijke vader eindigt Anthony als een succesvol en rijk man.

Documentaireserie

Jan Janszoon was een onverschrokken Haarlemse kaper uit de 17e eeuw die furore maakte in Noord-Afrika. De documentaireserie rond zijn persoon is een product van Andere Tijden. Met Abdelkader Benali als verteller en in gedramatiseerde scènes met acteurs Aus Greidanus sr. als Jan Janszoon en Gaite Jansen als zijn dochter Liesbeth komt deze geschiedenis tot leven. Jan Janszoon verlaat zijn gezin, bekeert zich tot de islam en wordt piraat en handelaar in tot slaaf gemaakte Europeanen, maar ook diplomaat, admiraal en gouverneur. In Noord-Afrika neemt hij een nieuwe naam aan, Mourad Raïs, en onder die naam zal hij naam en faam verwerven, maar ook angst en afkeer zaaien.

Meer over het programma

Bron: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 08/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.