Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het koffertje van de burgemeester

Voormalig burgemeester van Wormerland Peter Tange vertelt graag over de geschiedenis van de Zaanstreek. Dat doet hij tijdens vaartochten door het Wormer- en Jisperveld. Hij heeft daarbij een koffertje waarin hij historische prenten en voorwerpen heeft verzameld. Nu heeft het Historisch Genootschap Wormer hem gevraagd die verhalen te verzamelen in een boekje. Hans Kuyper heeft de verhalen opgeschreven. Het resultaat is een prachtig boekje met verhalen over beschuitbakkers, ledezetters, molens op reis, droogmakerijen, de staatsloterij en nog veel meer.

Zelf vertelt hij over het boekje: ‘De laatste jaren ga ik regelmatig op stap om verhalen over vroeger te vertellen. Dat deed ik al toen ik nog burgemeester van Wormerland was, maar nu ik met pensioen ben, heb ik er natuurlijk veel meer tijd voor. Ik neem altijd mijn platenkoffertje mee. Daarin zitten prenten en voorwerpen die ik in de loop van de tijd heb verzameld om het verleden ook meer zichtbaar te kunnen maken. Al die verhalen en platen zijn nu samengebracht in dit boekje.

Je leest erin over de eerste vissers bij het zoetwatermeer dat nu de Wijdewormer is. Je zult zien dat Wormer en Jisp aan het eind van de middeleeuwen de belangrijkste plaatsen in de Zaanstreek waren. Je wordt bijgepraat over de Gouden Eeuw en hoe het leven er toen uitzag hier in het veen langs de Zaan. En je komt meer te weten over het stoomtijdperk, toen de dorpen van Wormerland weer boerengemeenschappen werden. Zelf vertel ik die geschiedenis altijd met veel genoegen. En ik hoop van harte dat het doornemen van dit boekje jullie even groot plezier zal geven!’

Het boekje is onder andere te koop via De Zaansche Molen voor € 14,95.

Bron: De Zaansche Molen

Publicatiedatum: 09/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.