Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuwe routegids Hollandse Waterlinies

Liniebreed Ondernemen ontwikkelde in opdracht van het sitebureau Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies een nieuwe routegids voor deze linie, die vanaf maart zal worden verspreid onder de forten en VVV’s in de Hollandse Waterlinies.

Hollandse Waterlinies

De Hollandse Waterlinies vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt langs de rand van het bestuurlijke en economische hart van Nederland. Het bestaat uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. In de zomer van 2021 heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De inschrijving is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam, die er sinds 1996 op stond.

Het systeem, gebouwd tussen 1815 en 1940, bestaat uit een netwerk van 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders, die samen Nederland beschermen door het principe toe te passen van tijdelijke overstroming van het land. Het is ontwikkeld dankzij de speciale kennis van de waterbouwkunde voor defensiedoeleinden die sinds de 16e eeuw door de Nederlanders werd bewaard en toegepast. Het ondergelopen land was niet begaanbaar, maar te ondiep om te bevaren. Elk van de polders langs de lijn van vestingwerken heeft zijn eigen inundatievoorzieningen. Nergens ter wereld vind je een waterverdedigingslinie van deze omvang, in een zo goed bewaarde toestand.

De nieuwe routegids Hollandse Waterlinies. Foto: Liniebreed Ondernemen.

Nieuwe routegids

Het langgerekte gebied van Edam tot Giessen bestaat uit 9 regio’s; uit elke regio is 1 wandel- en 1 fietsroute gekozen waar het Werelderfgoed goed zichtbaar is. De bestaande routes worden bewegwijzerd met knooppunten of zijn te volgen via een app of GPX. De routegids wordt op de Fiets- en Wandelbeurs uitgereikt aan geïnteresseerde bezoekers van de stand Unesco Werelderfgoed en zal in maart worden verspreid onder de forten en VVV’s in de Hollandse Waterlinies.

Kun je niet zo lang wachten? De routegids is gelukkig al online te raadplegen via deze link.

Bron: Liniebreed Ondernemen

Publicatiedatum: 06/02/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.