Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hollandse Waterlinies letterlijk uitgelicht

We Sluiten de Linies zet de Hollandse Waterlinies op 14, 15, 21 en 22 oktober in de schijnwerpers van 19.00 tot 22.00 uur. Vier avonden zijn forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken het toneel van mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties.

We Sluiten de Linies draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer. Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten.

Van noord naar zuid

Het programma is verspreid over twee weken en loopt van noord naar zuid. Zo zijn er op 14 oktober lichtprojecties bij Fort bij Edam, kan Fort bij Spijkerboor in de Beemster worden bezocht en is ook zeker een bezoek aan het Boezemgemaal bij Spaarndam aan te raden. Op 15 oktober staan onder meer Vesting Muiden, Nieuwersluis, Fort Maarsseveen en Fort Vreeswijk met de Oude Sluis in het teken van We Sluiten de Linies. Wie meer wil kan 21 en 22 oktober verder zuidelijk afzakken voor het tweede deel van het evenement. Bijvoorbeeld naar Wijk bij Duurstede, Fort Everdingen en Woudrichem.

Zeesluis Edam bij daglicht.

UNESCO Werelderfgoed

We Sluiten de Linies is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam -al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed- en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermen deze linies het westen van Nederland tegen vijandelijke troepen. In tijden van oorlog kon men grote stukken land onder water zetten waarmee twee vliegen in één klap werden geslagen: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en te ondiep voor boten om doorheen te varen.

Podcast Geheim Water

In opmaat naar het evenement is de 8D- podcastserie ’Geheim Water’ te beluisteren. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.

We Sluiten de Linies is een samenwerking tussen vijf waterschappen, Rijkswaterstaat en de Hollandse Waterlinies en vindt plaats op 14, 15, 21 en 22 oktober van 19.00 tot 22.00 uur. Kijk voor het volledige programma op www.wesluitendelinies.nl

Bron: Ode aan de Hollandse Waterlinies

Publicatiedatum: 08/10/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.