Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Historische tramrit over Joodse kinderen

Wie op een bijzondere manier iets wil weten over acties om joodse kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog te laten ontvluchten, kan eind juli 2021 met een historische tram meerijden.

Tijdens de historische tramritten wordt het verhaal verteld van Henriëtte Pimentel, directrice van een crèche in de Plantage Middenlaan. Onder haar leiding werden zo’n 600 joodse kinderen gered van deportatie.

Eind juli is het 78 jaar geleden dat de crèche werd ontruimd. Henriëtte Pimentel, het grootste deel van de kinderverzorgsters en zo’n zeventig kinderen, moesten toen op transport. Ze overleefden de oorlog niet.

De route voert langs locaties die een rol speelden in het leven van Henriëtte en haar familieleden. Ook wordt getoond waar en hoe de trams van lijn 9 een rol speelden bij het laten ontvluchten van Joodse kinderen.

Tram 9, van het Centraal Station naar de Watergraafsmeer.

Wie belangstelling heeft, kan hier een arrangement bestellen. Het ticket geeft recht op een bezoek aan het Verzetsmuseum, inclusief ontvangst met koffie en cake. De tramritten vinden plaats op 29 en 30 juli. Vervolgens kan men uit twee tijden kiezen: 10.00 – 11.45 uur of 12.00 – 13.45 uur. Het programma is geschikt voor kinderen vanaf circa 12 jaar.

De schrijvers van de boeken ‘Wacht Maar; Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel’ en ‘1943; Het lot van de familie Pimentel’ zullen in de tram een aantal verhalen vertellen.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 10/07/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.