De oude kap was al 45 jaar oud en er vielen gaten in. De kap is inmiddels goed nagekeken, de slechte onderdelen zijn gerestaureerd en er komt een nieuwe rieten laag van dertig centimeter op. Ook voor de rietdekkers, de gebroeders Visser, is dat een bijzondere klus, omdat het om de hoogste houten molen van het land gaat.
In tegenstelling tot een woning met een rieten kap, staat een draaiende molen altijd een beetje te schudden, zo meldt Stadsherstel Amsterdam, dat eigenaar van de molen is. Het riet moet daarom veel vaster worden gebonden dan bij het dak van een woning. Op een filmpje kun je goed zien hoe dat herstel in zijn werk gaat. Goed te zien is dat de rietwerkers aan veiligheidskabels vastzitten.
Aan het riet, dat tussen december en april wordt geoogst, worden hoge eisen gesteld. Het mag niet beschimmeld of rot zijn. Ook mag er geen onkruid in zitten. Na de oogst wordt het riet gekamd, gedroogd en in bossen gebundeld. Het riet voor De Gooyer komt uit Nieuwkoop, maar ook het Naardermeer levert riet voor daken. Het maken van een nieuw rieten dak kost enkele weken en het moet weer 35 jaar mee kunnen.
Tekst: Arnoud van Soest, op basis van een artikel van Stadsherstel Amsterdam
Omslagfoto: Korenmolen De Gooyer is de hoogste molen van het land. Foto: Jan Reinier van der Vliet. Via Stadsherstel Amsterdam.
Publicatiedatum: 12/07/2021
Vul deze informatie aan of geef een reactie.