
Tijdens de Slag bij Bergen in 1799 stonden de Bataafs-Franse troepen tegenover een gecombineerd Brits-Russisch leger, dat enkele weken eerder in Noord-Holland was geland. Op 19 september kwam het bij Bergen tot een treffen met de Bataafs-Franse troepen, die eindigde in een nederlaag voor het geallieerde invasieleger. De Ruïnekerk raakte daarbij zwaar beschadigd. Op de plek van een massagraf van 500 Russische soldaten werd in 1901 een monument opgericht, dat nog altijd in Bergen staat.
Na de eerste Slag bij Bergen volgde op 2 oktober nog een tweede veldslag, die door het invasieleger werd gewonnen, en op 6 oktober de Slag bij Castricum, die onbeslist bleef. Op 10 oktober werd de conventie van Alkmaar getekend, waarmee de aftocht van de geallieerden een aanvang nam.

Het diorama. Via Museum Kranenburgh.
Diorama
Het diorama toont een 3D-beeld avant la lettre van de Eerste Compagnie Bataafse Rijdende Artillerie in Schoorldam en laat zien hoe het gesteld was op 19 september 1799. Het Sterkenhuis besteedt doorlopend aandacht aan de roemruchte invasie die die dag plaatsvond. Voor de
Lees meer over het diorama in het Noordhollands Dagblad.
Bron: Museum Kranenburgh
Publicatiedatum: 05/10/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.