De wijzers en de wijzerplaat zijn oorspronkelijk afkomstig van de Grote Kerk in Naarden. Die lagen daar in de toren, nadat ze kennelijk door een nieuwe uitvoering waren vervangen. Het geheel heeft na de brand van De Nederhorst in 1971 een plekje gekregen in de voorgevel van het rijksmonument, toen het opnieuw werd opgebouwd. Dit omdat de toenmalige eigenaar van het kasteel, in de volksmond bekend als Bommelstein, klokkenverzamelaar was.
Aandrijving
De wijzers van de klok worden aangedreven door een elektromotortje met een tandwielsysteem. Deze ruim vijftig jaar oude aandrijvingsset heeft tot ongeveer acht jaar geleden gefunctioneerd.
De krachten die wijzers van deze afmetingen op het systeem kunnen uitoefenen zijn groot. Stadsherstel heeft voorafgaand aan het karwei dan ook alles serieus bekeken: de noodzakelijke constructie, de gewenste toegankelijkheid voor onderhoud en de gewenste geluiddemping. Ook over het gelijkzetten na stroomuitval is nagedacht. Bij de restauratie wordt de moederklok vervangen en wordt o.a. de as van de wijzers aangepast zodat de wijzerplaat kan blijven.
Bron: Monumentaal
Publicatiedatum: 10/11/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.