Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Heel bijzonder, mijn unieke verzameling

De tentoonstelling HEEL BIJZONDER - Mijn unieke verzameling, in museum In ’t Houten Huis, toont interessante objecten van verzamelaars uit de regio.

Voor de tentoonstelling ‘Heel bijzonder, mij unieke verzameling’ is een keuze gemaakt uit aanmeldingen die het museum ontving na een oproep twee maanden geleden. Dit leverde verrassende inzendingen op. En omdat dit ook de laatste tentoonstelling is onder supervisie van de huidige conservator/beheerder Jenny Mulder is gekozen voor de hoofdtitel: Heel Bijzonder.

Verzameling Olielampjes. Beeld: Museum In ’t Houten Huis.

Gedreven verzamelaars

De tentoonstelling is te bewonderen op zondagmiddagen vanaf 9 december tot 24 maart volgend jaar, ook op de zaterdag tijdens het Midwinterfeest en 2 e kerstdag. Elf inzenders zorgen voor een gevulde tentoonstellingsruimte. De gedrevenheid van de echte verzamelaar is ervan af te lezen; stuk voor stuk unieke verzamelingen.

Verrassingseffect

Iconen, rekenlinialen, lieveheerbeestjes, paperclips, sojakruikjes, schaatsen, stoeltjes, olielampjes, rozenkransen, chocolademallen tot pop-upboeken zijn geëtaleerd. Iconen, met de fijne penselen en speciaal geprepareerde verf op hout vastgelegd, zijn bij velen wel bekend. Minder bekend zijn de rekenlinialen; een handig hulpmiddel
bij het maken van ingewikkelde berekeningen. Een vliegenier had bijvoorbeeld een rekenliniaal om zijn koers te bepalen, rekening houdend met snelheid en zijwinden. De lieveheerbeestjes zijn tegenwoordig een gewild object als symbool van geweldloosheid en verdraagzaamheid. Bij paperclips kun je niet voorstellen dat ze in vele vormen en kleuren zijn gemakt, vaak als reclame voor bedrijven. Dit verrassende effect geldt eigenlijk voor alle objecten. In de vitrine liggen ook pop-upboeken. Opengevouwen tonen ze het geraffineerde knip- en plakwerk. Deze laatste verzameling is van de scheidende museumbeheerder Jenny Mulder zelf.

Openingstijden Museum In ’t Houten Huis
Zondag van 13.00 – 17.00 uur
Tijdens het Midwinterweekend ook op de zaterdag geopend van 11.00 – 21.00 uur
Adres: Tuingracht 13, 1483 AP De Rijp

Publicatiedatum: 01/12/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.