Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Haarlemmermeer in historische kaarten

Helaas zijn de musea voorlopig nog even gesloten. Gelukkig kun je wel een virtueel bezoek brengen aan Haarlemmermeermuseum de Cruquius. Bekijk de online tentoonstelling ‘Haarlemmermeer in kaart gebracht’ en dompel je onder in de historische kaarten en droogmakingsplannen van het Haarlemmermeer.

Haarlemmermeermuseum de Cruquius is dol op kaarten en heeft er dan ook velen in allerlei soorten en maten in de (online) collectie. Een deel daarvan laat het museum graag zien in deze online tentoonstelling ‘Haarlemmermeer in kaart gebracht’.

De originelen van deze kaarten bevinden zich in het archief van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De kaarten zijn grotendeels gemaakt door landmeters van Rijnland zoals Melchior Bolstra, Klaas Vis en Jan Kros.

Plan Veris, vervaardigd door Jan Bartelszoon Veris, 1641. Schaal: ca. 1:55.000. Via Haarlemmermeermuseum de Cruquius.

Er zijn echter enkele uitzonderingen, die niet door Rijnlanse landmeters zijn gemaakt. De uitzonderingen zijn voornamelijk de droogmakingsplannen van Jan Bartelszoon Veeris, Jan Adrijaanszoon Leeghwater, Conrad Zumbach de Koesvelt en J.J. Ligtenberg die in opdracht van Baron van Lynden van Hemmen een droogmakingsplan vervaardigde.

Het zijn stuk voor stuk ware kunstwerken, nauwkeurig gemaakt. Klik, kijk en scroll door de tentoonstelling ‘Haarlemmermeer in kaart gebracht’ en laat je verrassen door de schoonheid van de kaarten van (het) Haarlemmermeer!

Bron: Haarlemmermeermuseum de Cruquius

Publicatiedatum: 18/02/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.