Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

GROFWEG BRUUT in Paviljoen Welgelegen

Van 12 april tot en met 5 juli 2024 is een nieuwe Dreef-expositie te zien in het Haarlemse Paviljoen Welgelegen. Een expositie waarin acht kunstenaars vanuit verschillende perspectieven op zoek zijn gegaan naar de essentie en veelzijdigheid van het Brutalisme in de architectuur.

Het brutalisme

Het Brutalisme is een wereldwijde stroming binnen de architectuur die is ontstaan in de jaren 50 vanuit het modernisme. Het is een stijl die regelmatig wordt bekritiseerd en opinies uitlokt, maar het is ook een stijl die de afgelopen 5 jaar een opmars heeft gemaakt. ‘Grofweg Bruut’ laat de zoektocht naar de essentie en veelzijdigheid van het brutalisme zien vanuit het perspectief van 8 kunstenaars.

De expositie ‘Grofweg Bruut’ is samengesteld door Jessica Assmann-Zwaanswijk. Vrijdag 12 april 2024 om 17.00 uur vindt de feestelijk opening plaats in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. De opening wordt verzorgd door Martjan Kuit, mede auteur van het boek “BRUUT”.

Charles Bruijn “Judith – Dresden” 2024, 70 x 100 cm, mixed media.

8 exposerende kunstenaars

George Anderson
De betonnen structuren van Anderson, hoewel ze een onverwoestbaar aura uitstralen, zijn in werkelijkheid bijzonder vergankelijk. Het is een spel van contrasten; een dans tussen kracht en fragiliteit. Als een betonnen vogel gevangen in een kooi.

Jessica Assmann-Zwaanswijk
De onderwerpen van Assmann-Zwaanswijk zijn bekende en minder bekende Brutalistische gebouwen die zij in zijn geheel of gedeeltelijk op groot formaat schildert.

Charles Bruijn
‘Om uit zijn eigen as te herrijzen moet een feniks eerst verbranden.’ Bombardementen en deze Brutalistische gebouwen gaan voor Bruijn hand in hand. Zonder destructie was er misschien niet eens behoefte geweest aan deze nieuwe creaties. Hij wil met zijn werken laten zien waarom de wederopbouw noodzakelijk was.

Bethany de Forest
Voor de expositie bouwde De Forest 2 maquettes en maakte daarvan fotografische en filmische beelden en schept zo haar eigen werelden. Naast foto’s en stereo beelden worden de maquettes zelf ook tentoongesteld.

Hugo Loning
De video-installatie ‘Citadel of Solitude’ van Loning is een non-narratieve film over de psychologische en emotionele implicaties van individualisering en polarisatie. De setting is het imposante, soms grimmige landschap van de brutalistische architectuur. De film visualiseert abstracte voorstellingen van complexe emoties in contrast met de harde lijnen van de gebouwen.

Ronald Ruseler
Ruseler heeft na 40 jaar zijn werk uit de 70-er jaren herontdekt voor de tentoonstelling ‘Grofweg Bruut’. In zijn academietijd interesseerde hij zich voor de Tweede Wereldoorlog en de bunkerarchitectuur. Zo reisde hij naar Normandië om de slagvelden van D-Day te bezoeken, te fotograferen en te tekenen.

Alexander van Zanten
Voor ‘Grofweg Bruut’ maakte Van Zanten een korte film losjes gebaseerd op het verhaal van Bonnie en Clyde. In deze film bewegen de bio-hologrammen van deze historische figuren zich door een brutalistische wereld.

Piet Zwaanswijk
Zwaanswijk laat zich inspireren door uiteenlopende onderwerpen, in dit geval het Brutalisme, die hij doorgaans realistisch verbeeldt en daarvoor verschillende uitingsvormen gebruikt.

Jessica Assmann-Zwaanswijk, Trellick tower, Londen UK, 90 x 130 cm,.

Paviljoen Welgelegen

In Paviljoen Welgelegen is de doorlopende historische tentoonstelling ‘Welkom in Welgelegen’ te bezoeken. Een tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners en gebruikers. Daarnaast is er de reeks ‘Dreefexpositie’ waar onder andere aandacht wordt besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Ga voor meer informatie naar: www.paviljoenwelgelegen.nl.

Gratis toegang

De expositie ‘Grofweg Bruut’ in Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem, is te zien op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur van 12 april tot en met 5 juli 2024. Toegang is gratis.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 12/04/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.