![New age-winkel in een oude timmermanswerkplaats](https://onh.nl/app/uploads/2025/01/IMG_20250116_1402272-300x225.jpg)
Samen met Noord-Europese universiteiten, studenten en enthousiastelingen heeft Erfgoed Brabant het Brabantse deel van de kaart aangevuld. Brabanders kunnen nu uitvogelen welke route ze in de middeleeuwen zouden hebben genomen om op hun plaats van bestemming te komen. De naam van deze routeplanner is Viabundus, een samenstelling van de Latijnse woorden ‘via’ (weg) en ‘bundus’ (knooppunt). Je vindt de kaart op www.Brabantserfgoed.nl/viabundus.
Reizen in de tijd
Het Brabantse deel van de kaart is flink verbeterd. Zo zie je dat de weg van het centrum van Rosmalen naar de milieustraat in Kruisstraat eigenlijk al heel oud is. Om aandacht te vragen voor dit resultaat staat de website Brabantserfgoed.nl de hele maand juni in het teken van reizen in de tijd van Bosch en Bruegel. Deze wereldberoemde Brabantse schilders hebben veelvuldig reizen afgebeeld. Hun schilderijen staan vol met details die voor de reiziger van toen herkenbaar moeten zijn geweest. Door te kijken naar de praktijk van reizen kom je dichter bij de gewone mensen van toen. In een aantal artikelen, geschreven door studenten en enthousiastelingen, wordt die dagelijkse praktijk verkend. Welke wegen nam je? En wie betaalde eigenlijk voor het onderhoud daarvan? Wat deed je op plaats van bestemming? Wat nam je mee? De antwoorden op deze vragen vind je op www.Brabantserfgoed.nl/viabundus.
![](https://onh.nl/app/uploads/2022/06/Jeroen-Bosch-Marskramer-1010x1024-1.jpg)
De marskramer, geschilderd door Jheronimus Bosch, omstreeks 1500.
Brabantserfgoed.nl
Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen en daarom nodigt zij heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.
Bronnen: Brabantserfgoed en de Erfgoedstem
Publicatiedatum: 09/06/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.