Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

‘Google maps’ omstreeks 1500

Hoe lang deed je zo omstreeks 1500 over een reis van Antwerpen naar Breda? Of van Goirle naar Gdansk? Dankzij een nieuw onderzoeksproject is die vraag eenvoudig te beantwoorden. Een online routeplanner laat zien welke wegen je nam en hoe lang je erover deed.

Samen met Noord-Europese universiteiten, studenten en enthousiastelingen heeft Erfgoed Brabant het Brabantse deel van de kaart aangevuld. Brabanders kunnen nu uitvogelen welke route ze in de middeleeuwen zouden hebben genomen om op hun plaats van bestemming te komen. De naam van deze routeplanner is Viabundus, een samenstelling van de Latijnse woorden ‘via’ (weg) en ‘bundus’ (knooppunt). Je vindt de kaart op www.Brabantserfgoed.nl/viabundus.

Screenshot van de routeplanner.

Reizen in de tijd

Het Brabantse deel van de kaart is flink verbeterd. Zo zie je dat de weg van het centrum van Rosmalen naar de milieustraat in Kruisstraat eigenlijk al heel oud is. Om aandacht te vragen voor dit resultaat staat de website Brabantserfgoed.nl de hele maand juni in het teken van reizen in de tijd van Bosch en Bruegel. Deze wereldberoemde Brabantse schilders hebben veelvuldig reizen afgebeeld. Hun schilderijen staan vol met details die voor de reiziger van toen herkenbaar moeten zijn geweest. Door te kijken naar de praktijk van reizen kom je dichter bij de gewone mensen van toen. In een aantal artikelen, geschreven door studenten en enthousiastelingen, wordt die dagelijkse praktijk verkend. Welke wegen nam je? En wie betaalde eigenlijk voor het onderhoud daarvan? Wat deed je op plaats van bestemming? Wat nam je mee? De antwoorden op deze vragen vind je op www.Brabantserfgoed.nl/viabundus.

De marskramer, geschilderd door Jheronimus Bosch, omstreeks 1500.

Brabantserfgoed.nl

Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen en daarom nodigt zij heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.

Bronnen: Brabantserfgoed en de Erfgoedstem

Publicatiedatum: 09/06/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.