Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gezocht! Verzetsvrouwen uit Noord-Holland

Het Noord-Hollands Archief zoekt voor een nieuwe permanente tentoonstelling namen, foto’s en verhalen van Noord-Hollandse vrouwen die zich hebben ingezet voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Noord-Hollands Archief is voor een nieuwe permanente tentoonstelling ‘De vele gezichten van vrouwen in verzet’ in het publiekscentrum de Janskerk in Haarlem op zoek naar vrouwen en hun verhalen die tijdens WOII in Noord-Holland in het verzet hebben gezeten.

Hiernaar zijn zij op zoek :

  • Volledige naam en biografische gegevens (geboorte- en sterfdatum en plaatsen) van vrouwen die zich tijdens de oorlog in Noord-Holland hebben ingezet voor het verzet.
  • Een korte beschrijving van wat ze hebben gedaan in het verzet, waar ze dit hebben gedaan of met wie ze hebben gewerkt.
  • Waar mogelijk bronnen voor dit verhaal (artikelen, eigen interviews, krantenknipsels, etc).
  • Portretfoto’s van deze vrouwen uit de periode van tijdens of vlak na WOII (1940-1948) of contactpersonen zoals familieleden die beschikken over originele portretfoto’s, egodocumenten of objecten

Waarom een tentoonstelling over dit onderwerp?

Er is al veel, heel veel, geschreven, gemaakt en getoond over het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Vaak roept ‘het verzet’ dan ook een duidelijk beeld op: Geheime acties, sabotage, aanslagen en clandestien vechten tegen de Nazi’s. Het zijn de bekende en spectaculaire verhalen die steeds zijn verteld en herhaald, en het zijn ook de mannen hierachter die zodoende het gezicht zijn geworden van het verzet.

Aandacht voor vrouwen in het verzet

Maar naast het gevaarlijke werk dat deze mannen deden is in de geschiedschrijving tot nu toe weinig aandacht geschonken aan de rol die vrouwen hierin hadden. Natuurlijk zijn er een aantal bekende vrouwen als Hannie Schaft, Corrie ten Boom, Jacoba van Tongeren en Truus Wijsmuller wiens verhaal al breed bekend is, maar veelal zijn het onbekende en vaak jonge vrouwen geweest die cruciaal werk hebben verricht.

Vrouwen als Ada van Keulen, Annie Averink, Mieke Spoorenburg en Trien de Haan-Zwagerman. Vrouwen die hun huizen openstelden voor onderduikers en verzetslieden, die honderden kilometers per week fietsten met gevaarlijke vracht of boodschappen, die op de uitkijk stonden, die bonnen rondbrachten en neergeschoten piloten begeleidden uit bezet gebied. Ze deden werk dat vaak alleen ZIJ konden doen vanwege hun vrouw-zijn.

Foto's van verzetsvrouwen
Boven v.l.n.r.: Lydia Riezouw, Esmee van Eeghen, Lenie Blind
Onder v.l.n.r.: Annie Kuenen, Annick van Hardeveld, Alie Postma

Met de tentoonstelling ‘De vele gezichten van vrouwen in verzet’ wil het Noord-Hollands Archief het traditionele beeld van verzet verbreden en deze vele Noord-Hollandse vrouwen erkenning geven voor hun werk voor het verzet, op wat voor manier dan ook. Maar zij realiseren zich dat er nog veel onontdekte verhalen van vrouwen verhalen zijn van vrouwen die zich ingezet hebben voor het verzet. Daarom vragen zij het publiek of zij de verhalen en beelden van deze vrouwen met hun willen delen.

Indien u informatie of materiaal heeft en deze met het Noord-Hollands Archief zou willen delen, of indien u een vraag hebt over dit project, kunt u contact opnemen met Mart van de Wiel. Stuur een e-mail naar inlichtingen@noord-hollandsarchief.nl t.a.v. Mart van de Wiel.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 09/03/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.