Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Gezocht: bijzonder glas uit de 20ste eeuw

Museum Kennemerland zoekt tafel- of sierglas uit de 20ste eeuw, bijzonder glas of glas met een bijzonder verhaal. De tentoonstelling 'Glinsterend Glas' is te zien vanaf begin oktober.

Glinsterend Glas is een tentoonstelling rondom een verzameling glasvondsten. We laten zien wat die vondsten ons kunnen vertellen over de bewoning van Midden-Kennemerland in een aantal periodes. Het toont ook de geschiedenis van glas, van duur en exclusief product naar gemeengoed. We richten ons op gebruiksglas: tafelglas en sierglas. Dus geen lampen, glas in lood, woningglas en dergelijke. Heeft u een object dat u wel in bruikleen zou willen afstaan voor deze tentoonstelling dan horen we dat graag. Heeft u iets bijzonders uit eerdere periodes dan zijn we daar natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar.

Man met een kan en een glas, David Teniers II – kunstschilder (mogelijk), 1650 – 1690 | Bron: Rijksstudio, Rijksmuseum.

In de tentoonstelling is glas te zien uit de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Vroegmoderne tijd en de Moderne tijd. Het glas voor deze periodes komt uit de eigen collectie van het museum en de verzameling van bestuurslid Jeroen Zoetmulder, aangevuld met bruiklenen van andere verzamelaars en bijvoorbeeld het Huis van Hilde. Onze eigen tijd wordt vertegenwoordigd door glaskunstenares Carina Riezebos, die zich zal laten inspireren door glas uit de tentoonstelling. We vertellen iets over Midden-Kennemerland in die periodes en waar mogelijk laten we beeld zien van vergelijkbaar glaswerk op schilderijen, prenten en foto’s.

Roemer (wijnglas) met vier grote noppen op stam | Collectie Museum Kennemerland, object nr.: 11272.

Wilt u meewerken aan deze tentoonstelling dan kunt u een mail sturen naar Teatske de Jong (t.dejong@museumkennemerland.nl). U kunt ook uw gegevens achterlaten in het museum, dan nemen wij contact met u op.

Bron: Museum Kennemerland

 

Publicatiedatum: 03/08/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.