Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Genieloods Uithoorn verbouwd tot woonhuis

De Genieloods in Uithoorn opent na restauratie en herbestemming tot woonhuis naar verwachting begin deze maand (april) haar deuren voor de nieuwe bewoners.

Het gebouw, waarschijnlijk stammend uit 1888, behoorde tot het Fort aan de Drecht, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed. Het Fort aan de Drecht was klaar in 1911. Fort aan de Drecht diende ter verdediging van de accessen gevormd door de Drecht en Kromme Mijdrecht met daarlangs lopende dijken. Ook diende het fort ter bescherming van twee nabij gelegen, maar inmiddels verdwenen, sluizen. De nog aanwezige gebogen pantserplaat, overigens de enige in de stelling, van nikkelgietstaal is twintig centimeter dik en weegt 26.000 kilo.

De loods is bijzonder, omdat ze 11 traveeën telt in plaats van 13. In samenwerking met Marco Bruijnes Architecten en Buro Moon is de Genieloods Uithoorn herontwikkeld tot woonhuis. Gestreefd is zoveel mogelijk te restaureren naar originele staat. Met de aankoop door de gelijknamige besloten vennootschap is een prachtig stuk erfgoed in eigendom gekomen op initiatief van COUP, die het pand de opknapbeurt gaf die het verdient.

De verbouwing van de genieloods in Uithoorn. © Foto: Peter de Krom.

De loods, ooit opslag en garage voor de naastgelegen (en in 1998 herbouwde) fortwachterswoning, was toe aan een upgrade. Mede daarom heeft de gemeente Uithoorn al voor de aankoop de bestemming gewijzigd naar woonhuis. Daarmee is ruimte gegeven aan ontwikkeling voor de loods die anders verder zou aftakelen vanwege haar verslechterde conditie. Aannemer Kool Bouw & Restauratie maakte met de opknapwerkzaamheden september 2020 een begin.

De Genieloods heeft de afgelopen jaren wijzigingen ondergaan, waarbij geen rekening is gehouden met historische elementen. Alle zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht. Gedurende de restauratie kwamen veel details aan het licht, zoals een koolschets van (waarschijnlijk) soldaten die er vroeger gewerkt hebben.

Bron: Stelling van Amsterdam

Publicatiedatum: 16/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.