Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Geen Gouden Koets op Prinsjesdag

De Gouden Koets is tijdens Prinsjesdag op de derde dinsdag van september niet te zien. Dat heeft koning Willem-Alexander laten weten. “De koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is en dat is nu niet het geval”.

Volgens de koning biedt de vaderlandse geschiedenis veel om trots op te zijn. “Tegelijkertijd bevat ze leerstof om fouten te erkennen en die in de toekomst te vermijden”.

De Gouden Koets is een kwart eeuw na afschaffing van de slavernij door inwoners van Amsterdam cadeau gedaan aan koningin Wilhelmina. Foto: Monique Vermeulen / Amsterdam Museum.

Samen in het reine

“We kunnen het verleden niet herschrijven”, verklaart Willem-Alexander in een video op het Instagramaccount van het koninklijk huis. “Wel kunnen we proberen er samen mee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden”.

Dit vanwege de ophef over het linkerzijpaneel van de Gouden Koets. Daarop zijn halfnaakte bewoners van de voormalige Nederlandse koloniën afgebeeld die onderdanig schatten aanbieden aan de ‘Nederlandse Maagd’.

Details Gouden Koets met paneel ‘Hulde der Koloniën’. Foto: Arthur van der Vlies / Amsterdam Museum.

Gratis te zien

Het koninklijke rijtuig is nog tot en met 27 februari gratis te bewonderen op de binnenplaats van het Amsterdam Museum.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 28/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.