Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fototentoonstelling UNCENSORED bij NDSM Fuse

Van 6 tot en met 30 augustus kun je bij NDSM Fuse, gevestigd in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord, genieten van een fototentoonstelling met werken van Hans van der Kamp. Zijn provocerende en soms ronduit erotische werken zijn gemaakt tussen 1977 en 2020. Vanaf 25 juli is er in het kader van Pride tevens een “Prequel” tentoonstelling met werken uit de serie Gender! te zien.

Hans van der Kamp (1955) is studiofotograaf sinds de jaren zeventig. Zijn eerste belangrijke opdrachtgever was de Nieuwe Revu en het fotograferen voor het tijdschrift bracht structuur in zijn werk. Tot op de dag van vandaag werkt hij thematisch en werkt hij die thema’s uit in de vorm van portretten. Hoe onschuldig deze manier van werken ook lijkt, hij is in de VS en Rusland een omstreden fotograaf. Een provocateur.

Zelf snapt hij weinig van deze classificatie, omdat hij zijn portretten als redelijk onschuldig ziet. Regelmatig werd zijn werk als pornografie bestempeld. Kennelijk is de suggestie van seksualiteit in portretten soms nog controversiëler dan de uitbeelding van seksuele handelingen.

Foto: Hans van der Kamp. Via NDSM Fuse.

In New York werd een steen door de ruit van een galerie gegooid toen zijn thema Aged to Perfection, een reeks naakten van vrouwen ouder dan veertig jaar getoond werd. Minder mysterieus waren de pogingen in Moskou om zijn werken bij herhaling met knuppels en zoutzuur te lijf te gaan. Veel van de werken die daar hingen toonden transgenders, drag queens en travestieten. De werken waren een doorn in het oog van de Russisch Orthodoxe Kerk, een geheel onverwachte hoek, omdat zowel de museumdirecteur als Van der Kamp verwacht hadden dat het werk in strijd was met de ‘Wet tegen Homopropoganda’.

In 1996 begon Van der Kamp een aantal sites op het nog zeer jonge Internet, waaronder een tijdschrift met literatuur en beeldende kunst en een virtueel museum voor Erotische Kunst. Hij genoot van de vrijheid die het Internet hem bood, totdat op social media bleek dat zijn werken in steeds strijd waren met de algemene voorwaarden.

Foto: Hans van der Kamp. Via NDSM Fuse.

Van der Kamp’s zag in dat censuur niet het grootste gevaar is, maar vooral zelfcensuur, een ontwikkeling die dodelijk is voor beeldende kunst.

De overzichtstentoonstelling, die 6 augustus opent in NDSM Fuse, toont werken van de periode 1977-2020. De thema’s zijn divers. U treft er onder andere hoogtepunten aan uit series als Rockers, Gender Benders, The Pleasures of Kink, Aged to Perfection, The Russians Are Coming, Gender!, Mistresses, Girls, Girls, Girls en Burlesque.

Bron: NDSM Fuse

Publicatiedatum: 29/07/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.