Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Floriade Preview: Het groenste dagje uit

Twee jaar voordat 'Floriade Expo 2022' haar deuren opent voor publiek, biedt 'Floriade Preview' al een vooruitblik. Het thema is 'Growing Green Cities': hoe kunnen we steden zo groen, duurzaam en leefbaar mogelijk houden? Tot en met 1 november kan iedereen van vrijdag tot en met zondag een kijkje komen nemen op het 60 hectare grote terrein. De excursie is inclusief een vaartocht over het Weerwater van Almere Stad naar het Floriade terrein, een bezoek aan het Preview Centre en de paviljoens, en een rondleiding over het terrein met een treintje.

Zie nú Floriade Expo 2022 groeien

Bezoekers nemen vanaf de Esplanade in Almere Stad de boot over het Weerwater naar het terrein in aanbouw. Ze meren aan bij het Preview Centre dat de ‘making of’ laat zien en steeds wordt geactualiseerd met de laatste ontwikkelingen. Tot een aantal maanden voor de opening in 2022 groeit Floriade Preview voortdurend met nieuwe activiteiten. De drie Preview Labs — Tree Lab, Save Plastics Lab en The Growing Pavilion — geven bezoekers een voorproefje van de paviljoens die straks bij Floriade Expo 2022 te zien zijn. De bezoekers verkennen het terrein met een treintje.

Met het thema ‘Growing Green Cities’ richt Floriade Expo 2022 zich op het duurzamer en leefbaarder maken van steden. Dit thema is urgenter dan ooit. De tuinbouw in al haar geledingen biedt bij uitstek mogelijkheden om gezonder, groener en aangenamer te leven. Pieter Cloo, directeur Floriade Expo 2022, legt een verbinding met Almere:

“Floriade Preview laat in de breedste zin het gedachtegoed van Floriade zien, brengt het thema Growing Green Cities tot leven en maakt de verbinding met Almere en de provincie Flevoland. Bezoekers van Floriade Preview kunnen daarnaast heerlijk winkelen of op een terras neerstrijken in Almere”.

Save Plastic Lab

Save Plastics bouwt op initiatief van de gemeente Almere een duurzame pilotwoning, die is gemaakt van 93% gerecycled plastic afkomstig van Almeers huishoudafval. Een innovatieve oplossing om een lokaal probleem, het overschot aan plastic afval, in te zetten voor de toenemende vraag op de woningmarkt. In deze 20 m2 woning is 7.482 kg plastic afval verwerkt. Dit staat gelijk aan bijna 5.000.000 boterhamzakjes! Door dit plastic afval te verwerken wordt 7.419 kg minder CO2 uitgestoten. Bram Peters, directeur van Save Plastics, legt uit:

“In Nederland alleen gooien we 1,3 miljard kilo huishoudelijk plastic afval weg, ieder jaar weer. Een groot deel daarvan gaat regelrecht de natuur in en wordt plasticsoep. Dat is niet alleen vervuilend, maar vooral ook zonde! Want ieder stukje plastic kan opnieuw worden gebruikt in de producten van Save Plastics.”

Growing Pavilion

Pascal Leboucq, ontwerper van The Growing Pavilion: “The Growing Pavilion is een iconisch voorbeeld van CO2 negatief bouwen en ontwerpen met biobased materialen. Er wordt nu nog te weinig gebruik gemaakt van deze materialen en technieken. Met het paviljoen laten we op een poëtische wijze zien dat het kan en hoe mooi het is. De kracht van biobased materialen komt eveneens tot uiting in de exposities in het paviljoen. We starten met een expositie van vijf Nederlandse designers die met biobased materialen werken aan een gezond woon- en leefklimaat. Afgedankte bloemen krijgen dankzij Jessica Rijkers een nieuw leven in duurzaam én pesticiden-vrij textiel. Studio Klarenbeek & Dros werkt aan een circulair algensysteem. Martijn Straatman maakt van mest waardevolle nieuwe objecten. Mireille Steinhage prikkelt ons bewustzijn met luchtzuivering door zoutkristallen. Studio Nienke Hoogvliet deelt haar onderzoek naar hoe natuurlijk textiel bijdraagt aan de gezondheid van de drager. En Emma van der Leest toont ontwerpen op basis van bacteriën en schimmels.”

Almere rondvaarten

Floriade creëert samenwerkingen met de ondernemers in de stad. Kevin van Drumpt, eigenaar Almere Rondvaarten, kan niet wachten om te beginnen:

“We zijn ontzettend blij dat we kunnen starten met deze pendeldienst. Als Almeers bedrijf zijn we trots te laten zien hoe mooi Almere is vanaf het water en op de mogelijkheid om de komende jaren alle bezoekers over het water naar het Expoterrein te vervoeren.”

 

Kijk voor meer informatie op de website van Floriade.

 

Publicatiedatum: 07/08/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.