Film: De stadsrechten van Haarlem

Elk jaar is het op 23 november feest bij het Noord-Hollands Archief. Dan hangen de vlaggen uit en halen ze trots de stadsrechten van Haarlem uit de depots tevoorschijn om dit ‘geboortekaartje van de stad’ speciaal voor deze gelegenheid aan alle Haarlemmers te laten zien. Ook dit jaar is het feest, maar ook bij het Noord-Hollands Archief gaat het dit jaar iets anders dan andere jaren.

Book 1 min

Helaas kunnen zij op 23 november geen publiek ontvangen, alleen de burgemeester zal even bij de stadsrechten op bezoek komen. Maar uiteraard willen ze de stadsrechten wel aan het publiek laten zien en zoals elk jaar de vragen beantwoorden over het ontstaan, de relevantie voor de burgers van Haarlem, het materiaal, de bewaarplaats en waarom deze oorkonden er eigenlijk nog steeds zo prachtig uit zien. Dit allemaal is te zien in een speciaal gemaakt filmpje dat vanaf vrijdag 20 november te zien is. Bovendien is hier meer achtergrondinformatie en de vertaling op de website te vinden.

Directeur Lieuwe Zoodsma was te gast bij Haarlem105 waar hij vertelde over de meest gedenkwaardige gebeurtenissen uit de geschiedenis van Haarlem, en hoe de 775e verjaardag, met inachtneming van de huidige maatregelen, zal worden gevierd. Het interview is hier te beluisteren.

Maar er is nog meer. Het Noord-Hollands Archief heeft samen met Stichting Erfgoed Haarlem en een aantal geschiedenisdocenten van Haarlemse middelbare scholen twee educatieve routes ontwikkeld. De fietsroute ‘Haarlem door de tijd’ en de ‘Stadsrechtroute’. De tweede route is vanaf 23 november ook verkrijgbaar bij de receptie van de Janskerk. Meer informatie over de routes is hier te vinden.

De tentoonstelling met topstukken wordt doorgeschoven naar het voorjaar. In deze tentoonstelling zullen ook de stadsrechten te zien zijn. Voor een voorproefje verwijzen ze naar de nieuwste uitgave van het magazine ‘Uitgelicht’ dat vanaf 23 november online beschikbaar is.

Het Noord-Hollands Archief wenst alle inwoners van Haarlem een hele fijne verjaardag op 23 november en toosten graag mee om 19.00 uur.

Bron: Noord-Hollands Archief

Publicatiedatum: 23/11/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN