Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Archeologische vindplaatsen voor poëziewedstrijd

Oproep: Dien de meest inspirerende archeologische vindplaatsen in uw gemeente in als inspiratie voor een poëziewedstrijd!

Voor een landelijke poëziewedstrijd is het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland op zoek naar inspirerende archeologische vindplaatsen in de gemeenten van Noord-Holland. Deze sites worden opgenomen in een landelijk overzicht, waar deelnemende dichters uit kunnen kiezen om zich te laten inspireren voor een gedicht.

De poëziewedstrijd, die dit jaar voor het eerst gehouden wordt, is een initiatief van Stichting Achterland. Deze stichting zet zich in voor een bredere waardering en meer verbreide beoefening van de poëzie. Dit doen zij onder andere door uiteenlopende projecten te organiseren, en door poëzie te verbinden met thema’s uit andere kunstvormen, bijzondere plekken en wetenschap.

Voor deze wedstrijd met als thema archeologie, bezoeken zowel gevestigde als onbekende dichters in hun eigen omgeving een archeologische vindplaatsen. Nadat zij zich hierover hebben geïnformeerd en hopelijk geïnspireerd, schrijven zij een gedicht over de locatie.

Een deskundige jury kiest uit de inzendingen een erepodium van twintig genomineerden. Deze twintig werken zullen elk met een foto van de betreffende site worden opgenomen in een wedstrijdbundel. Hieruit zullen drie winnaars worden gekozen. De prijsuitreiking en de presentatie van de bundel vinden plaats in 2021.

“Tussen mijn vinger en mijn duim rust de pen. Met hem zal ik graven” (Seamus Heanly).

Door poëzie en archeologie te combineren, hoopt het project nieuwe aandacht te genereren voor beide thema’s. Hierbij is het belangrijk dat de wedstrijd laagdrempelig wordt gehouden, zowel op het vlak van de archeologie als de poëzie. Iedereen die zich aangesproken of geïnspireerd voelt, kan deelnemen of een locatie inzenden.

Foto: Grafheuvels op de Hoorneboegseheide – Foto door André Russcher.

Voor gemeenten is dit een mooie gelegenheid om hun archeologisch erfgoed op een originele manier onder de aandacht te brengen! Stuur daarom nu uw archeologische locaties in. Denk hierbij met name aan plekken met een verhaal. Wat is er op die plek gebeurd? Of, wat zou je je kunnen bedenken dat hier is gebeurd?

Voeg alstublieft de volgende informatie bij uw inzending:

  • Adres van de site
  • Archeologische en/of historische duiding, jaartallen
  • Een korte beschrijving van de site
  • Beeldmateriaal en (links naar) aanvullende informatie zijn zeer welkom

Inzendingen kunnen worden gestuurd naar info@steunpunterfgoednh.nl.
De deadline voor de inzendingen is 4 december.

Publicatiedatum: 24/11/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.