Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Expositie toont herinneringen van overlevende Holocaust

Na tien jaar een expositie opnieuw tonen doe je niet zomaar. Maar 75 jaar na de Bevrijding staat het Museum van de 20e Eeuw bewust weer stil bij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Rob Cohen overleefde meerdere concentratiekampen, zweeg er lang over, schreef uiteindelijk een boek en ging lezingen op scholen geven. Zijn verhaal laat het museum weer zien én horen. Via de AudioTour vertelt de vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleden Rob Cohen zijn ervaringen.

Jarenlang zweeg Rob Cohen over zijn oorlogservaringen. Vooral om zijn dochter niet te belasten. Begin jaren negentig verbrak hij het stilzwijgen en sindsdien gaf hij geregeld lezingen op scholen en universiteiten. In 2007 bracht hij zijn verhaal in boekvorm uit. Dit boek, getiteld “Niet klein gekregen – Mijn overwinning op de nazi’s”, is te koop in de museumwinkel van het Museum van de 20e Eeuw.

Cohen was veertien jaar oud toen Duitse troepen zijn woonplaats Amsterdam binnenmarcheerden. Zijn vader, moeder, broer en zijn hele familie werden vermoord in het vernietigingskamp Sobibor. Zelf overleefde hij 27 maanden in verschillende concentratiekampen, waaronder elf maanden Auschwitz. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland.

Hans Stuijfbergen en Harry van Lunteren, oprichters van het Museum van de 20e Eeuw, kwamen begin jaren negentig in contact met Rob Cohen. Deze gaf een grote verzameling gebruiksvoorwerpen langdurig in bruikleen aan het museum in Hoorn. Via de kleinkinderen van Rob Cohen is de collectie nu eigendom van het museum. Rob Cohen overleed in 2019 op 94-jarige leeftijd.

Rob Cohen, met op de achtergrond een barak van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Foto: Museum van de 20e Eeuw.

“We staan nu niet alleen stil bij het feit dat 75 jaar geleden heel Nederland was bevrijd, maar ook bij al die kampen in heel Europa waar honderdduizenden door onder andere Amerikanen en Russen werden bevrijd en al die ellende hadden overleefd. Rob Cohen was er één van en het is goed dat hij z’n ervaringen wilde delen”, aldus Hans Stuijfbergen, directeur van het museum. “Dat we de tentoonstelling in 2020 herhalen is niet alleen een eerbetoon aan Rob Cohen maar we doen het ook omdat we moeten blijven waarschuwen voor racisme en indoctrinatie.”

De tentoonstelling, geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar, geeft een realistisch en aangrijpend beeld van het leven in het concentratiekamp. Het Museum van de 20e Eeuw heeft er voor gekozen ook schokkende foto’s en filmbeelden van de massavernietiging te tonen. Volgens het museum is de tentoonstelling zeer geschikt voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. “We vinden het heel belangrijk dat ook jonge mensen voldoende weten over de oorlog en de massavernietiging die plaats heeft gevonden. Steeds weer duiken er verhalen op, ook op internet, van mensen die beweren dat deze genocide niet heeft plaats gevonden of niet in deze mate”, zegt museumdirecteur Stuijfbergen.

De expositie “Rob Cohen, overlevende Holocaust” vertelt aan de hand van de ervaringen van Rob Cohen over hoe Hitler de Untermensch wilde vernietigen. Verschillende objecten, zoals de Jodenster, een kamppak en geld uit concentratiekampen, zijn te zien. Net als de foto’s van de familie Cohen die bewaard gebleven zijn. In 2009 sprak de toen 83-jarige Cohen zijn ervaringen op verzoek van het museum in. Deze teksten zijn tijdens de expositie te beluisteren.

De tentoonstelling is vanaf 4 april t/m 31 mei 2020 te zien in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Bezoek voor meer informatie: www.museumhoorn.nl

Bron: Museum van de 20e Eeuw

Publicatiedatum: 11/03/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.