Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Expositie in provinciehuis: MA 間 – Embrace the Space

De nieuwe expositie Embrace the Space is tot en met 5 januari 2024 te zien in het provinciehuis in Haarlem. Acht Haarlemse kunstenaars laten zich inspireren door hun liefde voor Japan. Gezamenlijk tonen zij op eigen wijze hun kijk op het begrip MA (間), de essentie van de Japanse esthetiek. De tentoonstelling is te zien in het kader van Kunstlijn Haarlem 2023, dat als overkoepelend thema “Liefde” heeft.

Met een interessante mix van verschillende kunstvormen en technieken hebben de deelnemers het concept ‘’Embrace the Space’’ vorm gegeven.  Maartje Blans, Barta de Broekert, Inge Evers, Liselore Halink, Klaas Kamphuis, Christhilde Klein, Tanja Kuipéri, Karen Winnubst tonen hun werk in de expositie. MA間 is beschreven als een pauze in de tijd, een interval of leegte in de ruimte. Het Japanse kanji teken voor MA combineert de tekens voor poort en zon. De deur staat symbool voor de ruimte, terwijl de zon door de lege deuropening schijnt.

Curator Karen Winnubst: ”In de Japanse cultuur en kunst is de interpretatie van lege ruimtes, net zo belangrijk als de rest van het kunstwerk. Door bewust lege ruimtes te creëren wordt de aandacht voor de zichtbare objecten of elementen benadrukt en ontstaat een gevoel van rust, evenwicht en harmonie. Het bestaan van MA in een kunstwerk kan geïnterpreteerd worden als een leegte vol mogelijkheden. In een tijd waarin we steeds meer spullen kopen, onze ruimtes vullen met meer items, opgaan in de hectiek en altijd druk zijn, kan Ma ons hiervan afleiden. Het creëert een vacuüm. Het geeft ons tijd om stil te staan en na te denken. Het brengt enige orde in chaos en harmonie en rust in ruimte en tijd. “

Expositie Ma Embrace the Space. Beeld: Tanja Kuiperi.

Bezoeken

De expositie is op werkdagen gratis te bezoeken in provinciehuis Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 te Haarlem. Extra openingstijden tijdens het Kunstlijnweekend 4 & 5 november:  zaterdag 11.00 – 17.00 uur, zondag 12.00 – 17.00 uur. Op zaterdag 4 november vindt er een opening plaats in om 11.00 uur in de Statenzaal van Paviljoen Welgelegen. Spreker: Japanoloog Maria van den Broek en muziek van Hélène Seiyu Codjo (shakuhachi fluit)

In de reeks ‘Dreefexposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de nieuwe serie ‘Provincie op bezoek’. In het provinciehuis is ook doorlopend een expositie te zien over de geschiedenis van het gebouw.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: 16/10/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.